Ερντογανιστάν 2024: Στη φυλακή γιατί… μίλησε!

Ερντογανιστάν 2024: Στη φυλακή γιατί… μίλησε!

Οι διαμαρτυρίες και οι δηλώσεις επωνύμων για την αυθαίρετη φυλάκιση της νεαρής γυναίκας επειδή αποδοκίμασε την απόφαση Ερντογάν να απαγορεύσει το Instagram παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας.

Το Λεωνίδα Κουμάκη

Στο σημερινό Ερντογανιστάν οι συνεντεύξεις από περαστικούς του δρόμου είναι ακόμα ελεύθερες. Με μια μικρή όμως λεπτομέρεια: Αν τύχει και σε ρωτήσουν πρέπει να προσέχεις πολύ τι θα πεiς, γιατί μπορεί να βρεθείς στη φυλακή στο άψε-σβήσε! Όπως ακριβώς η τουρκάλα Dilruba που έτυχε να ρωτήσουν τη γνώμη της για την απαγόρευση του Instagram σε ένα κεντρικό δρόμο της Σμύρνης. Η κοπέλα είπε τη γνώμη της αλλά βρήκε τον μπελά της.

Στην απάντηση που έδωσε είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Στον 21ο αιώνα σηκωθήκαμε και φύγαμε από το κοινοβουλευτικό σύστημα και παραδώσαμε ολόκληρη Τουρκική Δημοκρατία σε ένα και μόνο άτομο το οποίο την χρησιμοποιεί σαν να ήταν το τσιφλίκι ή το αχούρι του πατέρα του … Γνωρίζω ότι υπάρχουν υποστηρικτές του … Επειδή παραδώσατε όλα τα δικαιώματα ελευθερίας σε ένα και μοναδικό άτομο, επειδή τον λατρεύετε βάζοντας τον πάνω από τον Θεό με μυαλά που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, είστε όλοι ηλίθιοι!».

 

Όταν μεταδόθηκε η εκπομπή αυτή από ένα κανάλι του Youtube, οι μηχανισμοί ασφαλείας του Ερντογανιστάν λειτούργησαν με διαστημική ταχύτητα, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να συλληφθεί αμέσως και όταν εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας να κριθεί προφυλακιστέα και να οδηγηθεί στις τουρκικές φυλακές! Φυσικά το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα και οι εκκλήσεις για απελευθέρωση της Dilruba μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο.

Ο δημοσιογράφος της Cumhuruiet Murat Ağırel σε σημερινό (13/8/2024) άρθρο του σημειώνει σχετικά: “Τι έκανε η Dilruba; Άσκησε κριτική σε πολιτικούς, άσκησε κριτική σε ψηφοφόρους, ξέφυγε από την κριτική και προσέβαλε. Αλλά για το έγκλημα της προσβολής, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο τουρκικός ποινικός κώδικας. Δεδομένου ότι η προσβολή με το βίντεο δεν γίνεται απευθείας σε συγκεκριμένο άτομο, αλλά σε άγνωστο κοινό, το γεγονός αυτό δεν θεμελιώνει το αδίκημα της εξύβρισης. Τότε, κατατίθεται μήνυση σύμφωνα με το άρθρο 216 του τουρκικού ποινικού κώδικα για “υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα”. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 216/2 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, η ποινή είναι φυλάκιση από 6 μήνες έως 1 έτος.

Εξ άλλου, σύμφωνα με το άρθρο 100/4 του Kανονισμού Ποινικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα για τα οποία το ανώτατο όριο φυλάκισης δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Εδώ, το ανώτατο όριο είναι μόλις 1 έτος. Συνεπώς δεν υπάρχει κατάσταση που να απαιτεί σύλληψη, αντίθετα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης σύλληψης. Γιατί λοιπόν αυτή η σύλληψη;

Οι διαμαρτυρίες και οι δηλώσεις επωνύμων για την αυθαίρετη φυλάκιση της νεαρής γυναίκας παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας. Από τις διάφορες δηλώσεις, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νομικού Gönenç Gürkaynak: “Μια κυρία που εξέφρασε τις σκέψεις της σε συνέντευξη δρόμου συνελήφθη. Είναι παράνομο. Κάποιοι λένε «Έχετε εξετάσει το περιεχόμενό του λέξη προς λέξη;» Δεν ήταν απαραίτητο, αλλά το έψαξα. Στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι θλιβερό που έχουμε γίνει μια από τις λίγες χώρες του κόσμου που μπορούν να κάνουν συλλήψεις με βάση αυτό το περιεχόμενο”.

Είναι πράγματι θλιβερό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο Ερντογανιστάν, κάτι σαν Τουρκμενιστάν του Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube