Ιράν , Ισραήλ 13 Αυγούστου 2024

Τεχεράνη: Φόβοι ότι μετά την απάντηση στο Ισραήλ θα ακολουθήσει προσβολή στο πηρυνικό του πρόγραμμα

Τεχεράνη: Φόβοι ότι μετά την απάντηση στο Ισραήλ θα ακολουθήσει προσβολή στο πηρυνικό του πρόγραμμα

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

«Η αναμονή του θανάτου είναι πιο δύσκολη από τον ίδιο τον θάνατο»

Παρά τις εντάσεις μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ προετοιμάζεται για «σκληρή» απάντηση του Ιράν.

Αμερικανικές πηγές ανέφεραν – σύμφωνα με το ynet- ότι οι Ιρανοί εξέφρασαν ανησυχίες για την καταστροφή του πυρηνικού τους προγράμματος.

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αλλά τα υποσχόμενα αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ δεν υπάρχουν …πουθενά.

Εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου κατά του Ισραήλ
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στους Financial Times ότι η χώρα του ξεκίνησε εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου κατά του Ισραήλ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος είχε πει ότι θα μπορούσε να υπάρξει επίθεση κατά του Ισραήλ τη Δευτέρα.

«Μπορεί να μην υπάρξει καθόλου επίθεση, ή μπορεί να υπάρξει μία απόψε», είπε.

«Η αναμονή του θανάτου είναι πιο δύσκολη από τον ίδιο τον θάνατο».

Ενώ πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει εξαπολύσει εκστρατεία ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει τις στρατιωτικές, ασφαλιστικές και υλικοτεχνικές δυνατότητες του Ισραήλ σε εγρήγορση, στερώντας από τους κατοίκους των κατεχομένων εδαφών κάθε αίσθηση ηρεμίας».

Ο συνασπισμός των Ιρανών είναι έτοιμος να πολεμήσει το Ισραήλ
Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν θα απαντήσει άμεσα από το έδαφός του και ο περιφερειακός συνασπισμός που αναχαίτισε ιρανικά βλήματα τον Απρίλιο προετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ενδεχομένως σε ευαίσθητες και στρατηγικές τοποθεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και η Χεζμπολάχ θα επικεντρωθούν σε στρατιωτικούς στόχους.

Παρά την ένταση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ούτε έχει κάνει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, με τον οποίο συγκρούστηκε τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή με την επικείμενη άφιξη του αεροπλανοφόρου Lincoln, το οποίο θα ενωθεί με το Roosevelt κοντά στον Περσικό Κόλπο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραμένει ασαφές πόσο καιρό θα είναι μαζί τα δύο αεροπλανοφόρα και ότι σε κάθε περίπτωση το Lincoln βρίσκεται τώρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα φτάσει στην περιοχή σε περίπου δύο εβδομάδες.

Τέλος, Λιβανέζοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στη Χεζμπολάχ δήλωσαν πρόσφατα ότι το Ιράν εξέφρασε ανησυχίες για μια σκληρή απάντηση που θα ωθούσε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, ως δικαιολογία για να εξουδετερώσουν την πυρηνική αποτροπή του Ιράν.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube