Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 13 Αυγούστου 2024

Financial Times: Τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εκαιδευτεί να πλήττουν στόχους στην Ευρώπη με πυρηνικά

Financial Times: Τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εκαιδευτεί να πλήττουν στόχους στην Ευρώπη με πυρηνικά

Πυρηνικά σενάρια για την Ευρώπη

Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει τοποθεσίες βαθιά μέσα στην Ευρώπη με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μυστικά αρχεία που ήλθαν σε γνώση των Financial Times.

Χάρτες στόχων τόσο εκτεταμένων όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το Barrow-in-Furness στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς που χρονολογείται προ της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πώς η Ρωσία οραματίζεται μια σύγκρουση με τη Δύση να φθάνει πολύ πέρα ​​από τα άμεσα σύνορά της με το ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά πλήγματα σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές.

Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν μια λίστα στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι Ρώσοι αξιωματικοί υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών πληγμάτων σε πρώιμο στάδιο.

Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί σημαντικούς επιπλέον κινδύνους κλιμάκωσης ή ατυχημάτων.

Το έγγραφο σημειώνει ότι η “υψηλή ικανότητα ελιγμών” του ναυτικού του επιτρέπει να διεξάγει “αιφνίδια και προληπτικά χτυπήματα” και “μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις…από διάφορες κατευθύνσεις”. Προσθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα “κατά κανόνα” προορίζονται για χρήση “σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής” για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.

Οι αναλυτές οι οποίοι υ εξέτασαν τα έγγραφα είπαν ότι ήταν συνεπή με τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ εκτίμησε την απειλή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το ρωσικό ναυτικό και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανότατα θα καταφύγει σε χρήση πυρηνικών.

Οι χάρτες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για λόγους παρουσίασης και όχι για επιχειρησιακή χρήση, απεικονίζουν ένα δείγμα 32 στόχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για τους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube