Η πραγματοποιήση μίας τριμερούς συνάντηση δεν βρίσκεται στην ατζέντα σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος ανέφερε ότι θα βρεθεί τον άλλο μήνα στη Νέα Υόρκη για να έχει συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ακόμα ότι ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για έναρξη των διαπραγματεύσεων σύντομα.

Οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ έγιναν στον διευθυντή  της Γενί Ντουζέν, Μερτ Οζντάγ όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας την περασμένη Παρασκευή με πληροφορίες για το θέμα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι δεν έχει πληροφόρηση πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.Στις δηλώσεις του προς την τ/κ αντιπολιτευτική εφημερίδα ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ειδήσεις ότι θα γίνει μια τριμερής συνάντηση, ωστόσο «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, «αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τριμερή συνάντηση».

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι ο επόμενος σταθμός σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξης της διαδικασίας. Στο περιθώριο της συνάντησης ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να έχει συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στο πλαίσιο των επαφών δεν αποκλείεται να γίνει και μία νέα βολιδοσκόπηση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, ούτως ώστε να επιχειρηθεί εκ νέου επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωσταντίνος Λετυμπιώτης σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικο-πολιτιστικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, που έγινε το βράδυ της Κυριακής, στην Κεντρική Πλατεία της κοινότητας Παναγιάς, στην επαρχία Πάφου ανέφερε ότι ως Κυβέρνηση, διατρανώνουμε την αταλάντευτη αποφασιστικότητα μας για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πενήντα χρόνια μετά είναι περισσότερο εμφανές, από ποτέ, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημείωσε.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, σε καμία περίπτωση, ανέφερε, προσθέτοντας πως η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας συνέχισε «Μόνη λύση, η λύση!».

Η λύση, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια λύση που θα επιτρέψει, όπως είπε, σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας να ζήσουν ελεύθεροι, ειρηνικά.  Μια λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο μας από τον βάρβαρο εισβολέα.

Που θα διαλύει συρματοπλέγματα και θα διαγράψει την γραμμή που σημαδεύει την χώρα μας.  Τη μαύρη λωρίδα που διαχωρίζει, που χωρίζει ψυχές, που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, στο φως και το σκοτάδι.

Όπως ο Μακάριος είπε χαρακτηριστικά πολύ εύστοχα, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης,  «ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων. Είναι και αυτοί θύματα της τουρκικής εισβολής και δεν είναι αντίδικοί μας. Τον εισβολέα θέλουμε να διώξουμε, για να λυτρωθούμε Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου».

Πρόσθεσε επίσης πως  αυτή παραμένει η επιδίωξη μας, η λύτρωση και η απαλλαγή του εισβολέα, της κατοχής και των αναχρονιστικών ξένων εγγυήσεων.

Γνωρίζουμε τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, δεν θα επιτρέψουμε όμως ποτέ να εφησυχάσουμε, δεν θα μας αποπροσανατολίσει κανείς από τον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.  Επιζητούμε και διεκδικούμε το αυτονόητο, μέσα από διάλογο να εξευρεθεί η ειρηνική, οριστική λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν, με βαθιά πεποίθηση στην ορθότητα και στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας.  Με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό.

Όπως έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με ευλάβεια και αμείωτη προσήλωση θα συνεχίσουμε, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, να αναλώνουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας στην οικοδόμηση μιας Κύπρου που θα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σταθερότητας και προόδου στην περιοχή.

Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα-πρότυπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, που να εγγυάται την ελπίδα και που θα έχει ως βάση της τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, έτοιμη να χαράξει τη δική της ξεχωριστή πορεία στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, συμπλήρωσε.

Φιλελεύθερος