«Έτοιμη» δηλώνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ  για τυχόν επιθέσεις του Ιράν και των συμμάχων του «αυτήν την εβδομάδα» εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, με φόντο τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε κατά την επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

«Στις επόμενες 24 ώρες»

«Οι αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι φτάνουμε στην ώρα μηδέν» ανέφερε σήμερα ο ανταποκριτής του Fox News στο εξωτερικό, Trey Yingst, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Fox το Ιράν και οι εντολοδόχοι του στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις

Το Πεντάγωνο σήμερα επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη εντείνεται.

Ο στρατηγός ε.α. Όστιν έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου, το οποίο μεταφέρει μαχητικά F-35C, να κινηθεί ταχύτερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης ευρείας κλίμακας της λιβανικής Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, ή απευθείας, από το ίδιο το Ιράν, εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Η Ουάσιγκτον είχε αναγγείλει ήδη από την την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολική, αναπτύσσοντας ιδίως πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Το USS Abraham Lincoln θα προστεθεί στο USS Theodore Roosevelt, αεροπλανοφόρο που βρισκόταν ήδη στην περιφέρεια.

Ναυτεμπορική