Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, στα 2,5 χρόνια του πολέμου. Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν μάλιστα ότι ελέγχουν αυτή τη στιγμή 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.

Ο διοικητής Ολεξάντερ Σιρσκίι δήλωσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να «διεξάγει μια επιθετική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ», επτά ημέρες μετά την έναρξή της. Η Ουκρανία τονίζει ότι η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στους άλλους και τώρα ο πόλεμος επιστρέφει σε εκείνη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «μείζονα πρόκληση» και διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις «να διώξουν τον εχθρό από το έδαφός μας».

Ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι περίπου 28 χωριά στην περιοχή έπεσαν στα χέρια της Ουκρανίας, ότι 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη». Δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για ασφάλεια.

Τονωτική ένεση στο ηθικό, αλλά με κινδύνους

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τους επίθεση την περασμένη Τρίτη, προχωρώντας σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη Ρωσία. Αν και η επίθεση τόνωσε το ηθικό στην ουκρανική πλευρά, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η στρατηγική φέρνει νέους κινδύνους στην Ουκρανία.

Ανώτερη βρετανική στρατιωτική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο BBC ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Μόσχα να εξοργιστεί τόσο πολύ από αυτή την εισβολή που θα μπορούσε να διπλασιάσει τις δικές της επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της Ουκρανίας.

«Ο πόλεμος επιστρέφει σε εσάς»

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε τη Δευτέρα: «Ένας από τους προφανείς στόχους του εχθρού είναι να σπείρει διχόνοια, να εκφοβίσει τους ανθρώπους, να καταστρέψει την ενότητα και τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας. Το κύριο καθήκον είναι, φυσικά, το υπουργείο Άμυνας να απομακρύνει τον εχθρό από τα εδάφη μας».

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολίασε: «Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο σε άλλους, τώρα ο πόλεμος επιστρέφει στο σπίτι της. Η Ουκρανία πάντα ήθελε μόνο ειρήνη και σίγουρα θα διασφαλίσουμε την ειρήνη».

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση, πολύ περισσότεροι από τη μικρή εισβολή που ανέφεραν αρχικά οι Ρώσοι συνοριοφύλακες. Ένας αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι στόχος τους ήταν «να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Ρωσία».

Πηγή: BBC, Ναυτεμπορική