Γερμανία , Ιράν , Ισραήλ , Λίβανος 11 Αυγούστου 2024

Der Spiegel: Τζαμί στη Γερμανία λάμβανε εντολές από το Ιράν

Der Spiegel: Τζαμί στη Γερμανία λάμβανε εντολές από το Ιράν

Το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου (IZH), το οποίο έκλεισε πρόσφατα, από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, είχε λάβει άμεσες εντολές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και βοήθησε τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όπως δημοσίευσε την Πέμπτη ο ιστότοπος του.

Αξιωματούχοι ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στο Ισλαμικό Κέντρο νωρίτερα φέτος, κατάσχοντας έγγραφα και δεδομένα, με αποτέλεσμα το Κέντρο να κλείσει τον Ιούλιο.

Εκτός από το Κέντρο με έδρα το Αμβούργο, απαγορεύτηκαν επίσης τα γραφεία του στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Βερολίνο, ενώ τέσσερα σιιτικά τζαμιά θα κλείσουν, ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση.

«Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στη Γερμανία είναι ένα παράδειγμα ισλαμοφοβίας και έρχεται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες των αβρααμικών θρησκειών», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο στο X, πρώην Twitter, αναφερόμενο στο Ισλάμ, τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η απαγόρευση παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και προωθεί τη βία και τον εξτρεμισμό.

Το Der Spiegel εξέτασε μια εντολή απαγόρευσης 220 σελίδων που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία φέρεται να αποκαλύπτει πόσο στενά συνεργαζόταν το Κέντρο με το ισλαμικό καθεστώς και τους δεσμούς που είχε με την τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο.

Άμεση επικοινωνία από το Ιράν

Τα έγγραφα φέρεται να αποκάλυψαν ότι ο επικεφαλής του Κέντρου, Μοχαμάντ Μοφατέχ, επικοινωνούσε στενά και τακτικά με το γραφείο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η επικοινωνία μεταξύ του Μοφατέχ και του καθεστώτος επεκτάθηκε και σε μηνύματα WhatsApp, όπου ο Μοφατέχ φέρεται να έστελνε μηνύματα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Επαναστατών για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Μεχντί Μοσταφαβί. Το ζευγάρι αντάλλαξε πάνω από 650 μηνύματα από τα τέλη του 2021 έως τα τέλη του 2023.

Ο Μοσταφαβί φέρεται να έδωσε οδηγίες στον Μοφατέχ σχετικά με τους «τομείς εστίασης για το 2024» και τα «μηνύματα του Χαμενεΐ για τους γερμανόφωνους προσκυνητές το 2023».

Ο Μοφατέχ φέρεται να έλαβε επίσης προπαγάνδα κατά του Ισραήλ.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι φέρονται επίσης να έστειλαν μηνύματα σχετικά με το πώς να πουλήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες περιλάμβαναν σεξουαλική βία και τη δολοφονία περισσότερων από 1.200 ανθρώπων. 

Εκτός από την άμεση επικοινωνία με το καθεστώς, η προσωπική σφραγίδα και η σφραγίδα του Χαμενεΐ βρέθηκαν σε πιστοποιητικά για δωρεές που υποτίθεται ότι στάλθηκαν στην Υεμένη.

Επαφές με τη Χεζμπολάχ

Οι ερευνητές φέρεται επίσης να βρήκαν συνδέσεις μεταξύ του Κέντρου και της Χεζμπολάχ, καθώς φέρεται να βρήκαν έγγραφα που δείχνουν ότι ένας σεΐχης που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση είχε ταξιδέψει μέσω της Γερμανίας χάρη στην «οικονομική, ηθική και συμβουλευτική υποστήριξη» του πρώην διευθυντή του Κέντρου.

Το Spiegel ανέφερε ότι ο προσωπικός αριθμός τηλεφώνου του σεΐχη ήταν επίσης αποθηκευμένος στο τηλέφωνο του σκηνοθέτη.

Ο Μοφατέχ είχε υποστηρίξει σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι δεν υπήρχε λόγος για το κλείσιμο του τζαμιού και ότι «το Ισλάμ που κηρύττουμε εδώ είναι το Ισλάμ της λογικής, το Ισλάμ της ειρήνης, της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων».

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο δικηγόρος του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Der Spiegel. 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube