Οι εξελίξεις στην περιοχή φέρνουν ξανά την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων με τις αρχές της Δημοκρατίας να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταπεξέλθουν του δύσκολου έργου που θα κληθούν να αναλάβουν. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία κινητικότητα στην χώρα μας με αυξημένη παρουσία δυνάμεων ξένων χωρών που φτάνουν στην περιοχή για να συνδράμουν στην απομάκρυνση υπηκόων τους από χώρες της περιοχής.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί με παρουσία πλοίων ή/και αεροσκαφών οφείλεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται να διαδραματίσει υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή.

Με αφορμή και την άφιξη του αμερικανικού πλοίου στο λιμάνι Λεμεσού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, σημειώνοντας  ότι «η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο νησί μας με παρουσία πλοίων ή/και αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού ρόλου που η Κύπρος καλείται – γι’ άλλη μια φορά- να διαδραματίσει υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή και αφορούν υποβοήθηση εκκενώσεων, στην περίπτωση που παραστεί η ανάγκη».

«Ελπίδα όλων μας είναι η αποφυγή όποιας κλιμάκωσης της κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που εργαζόμαστε μαζί με τους διεθνείς μας εταίρους», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος. Την ίδια στιγμή όμως”, συνέχισε, “και σε κάθε ενδεχόμενο, οι προετοιμασίες για ενεργοποίηση του σχεδίου ‘Εστία’ συνεχίζονται προς πιθανή απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών διαμέσου της Κύπρου, εξ ου και η αυτονόητη για την περίοδο κινητικότητα».

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι, η κρισιμότητα της περιόδου «επιβάλει νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αποφυγή αβίαστης υιοθέτησης ψευδών ειδήσεων που στοχεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Νωρίτερα χθες ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου ανέφερε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη απομάκρυνσης Ευρωπαίων ή υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή.

Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων και υπηκόων τρίτων χωρών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για εκκένωση της περιοχής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Εστία.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη, ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν υπήρξαν αιτήματα αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επικοινωνία με ξένες διπλωματικές αποστολές για το ενδεχόμενο που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις.

«Ιστορικά έχουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, οπότε προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουμε και θέλουμε, η Κύπρος να είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης», είπε ο κ. Αντωνίου.

ΠτΔ: Υποστηρίζει τη δήλωση Μπάιντεν, Σίσι και Αλ Θάνι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση των Προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι και του Κατάρ Σεϊχη Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι για τη Γάζα.

«Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ. Ως αναπόσπαστος εταίρος της περιοχής, η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια και βοήθεια προς επίτευξη αυτού του σκοπού», έγραψε ο Πρόεδρος σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ εξέδωσαν την Παρασκευή κοινή δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε δικαιολογίες από οποιοδήποτε μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση.

Αναφέρουν ότι είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί η συμφωνία που βασίζεται στις αρχές όπως περιγράφονται από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και η οποία επικυρώθηκε από το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι «ως διαμεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα υπόλοιπα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών».

«Καλέσαμε και τις δύο πλευρές να επαναλάβουν την επείγουσα συζήτηση την Πέμπτη 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή στο Κάιρο, για να καλύψουμε όλα τα κενά που απομένουν και να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Λετυμπιώτης μίλησε για υβριδικό πόλεμο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανήλθε στο θέμα με ανάρτηση του στην πλατφόρμα X στα αγγλικά για να απαντήσει στις διάφορες αναφορές που εμπλέκουν την Κύπρο στην κρίση. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μίλησε για υβριδικό πόλεμο και fake news που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. «Η Κύπρος εν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η διευκόλυνση των εκκενώσεων είναι αυτό που εμείς κάνουμε. Όσοι εναντιώνονται σε τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημείωσε.

Φιλελεύθερος