«Επικίνδυνη παγίδα» χαρακτήρισε μια συμφωνία που θα προβλέπει κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, στο παρά πέντε της «έκρηξης» στη Μέση Ανατολή.

Οποιαδήποτε συμφωνία οδηγούσε στον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας προτού καταστραφεί η Χαμάς, θα επέτρεπε στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση να ανασυνταχθεί και να ξανασκοτώσει εβραίους, ανέφερε σήμερα ο Σμότριτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), προειδοποιώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην πέσει σε αυτήν την «παγίδα».

Έκκληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες Πέμπτη το Ισραήλ και της Χαμάς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες που απομένουν και να εφαρμοστεί η συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Ο Σμότριτς έκανε λόγο για συμφωνία συνθηκολόγησης που οι μεσολαβητές θέλουν να επιβάλουν στο Ισραήλ. Θα σήμαινε επίσης ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα διατηρούσαν τις θέσεις τους κοντά στα βόρεια σύνορα, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι θα εξασθενούσε η αποτρεπτική ισχύς του Ισραήλ στην ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου ανακοινώθηκε πάντως ότι το Ισραήλ θα στείλει στις 15 Αυγούστου αντιπροσωπεία σε τοποθεσία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa