Το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει διαπραγματευτές σε νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, μετά από διπλωματική ώθηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και το Κατάρ, μεταδίδει το BBC. Τα τρία κράτη εξέδωσαν κοινή δήλωση την Πέμπτη πιέζοντας να διεξαχθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή στο Κάιρο. Η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει.

«Επικίνδυνη παγίδα» χαρακτήρισε μια συμφωνία που θα προβλέπει κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Η δήλωση ανέφερε ότι μια «συμφωνία-πλαίσιο» ήταν έτοιμη και ότι «απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες της εφαρμογής».
Η ώθηση για νέες συνομιλίες θα θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των ΗΠΑ και των εταίρων τους να σταματήσουν τις περιφερειακές εντάσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράν, κατηγορώντας το Ισραήλ, υποσχέθηκε απάντηση – αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα τη δολοφονία. Η δήλωση κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξαναρχίσουν συνομιλίες «για να κλείσουν όλα τα εναπομείναντα κενά και να αρχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

«Ως διαμεσολαβητές, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση-γέφυρα που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», ανέφερε.

Τη δήλωση υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Η συμφωνία

Ανέφερε ότι η «συμφωνία-πλαίσιο» βασίζεται στις «αρχές» που είχε προηγουμένως περιγράψει ο πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου – η οποία πρότεινε μια συμφωνία που θα ξεκινούσε με πλήρη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αυτό το πλαίσιο. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι υποστήριξε «σθεναρά» τις προσπάθειες για τη μεσολάβηση σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τώρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε ζωές, να αποκαταστήσουμε την ελπίδα για ειρήνη και να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των ομήρων», έγραψε στο X, πρώην Twitter.

Άπιαστη μέχρι στιγμής η συμφωνία

Παρά τους πολυάριθμους γύρους συνομιλιών, η πρόκληση της επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής άπιαστη.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η ομάδα πιέζει για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση [των ισραηλινών στρατευμάτων] από τη Λωρίδα της Γάζας» και μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με ισραηλινούς ομήρους και παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η σύγκρουση μπορεί να σταματήσει μόνο όταν η Χαμάς ηττηθεί.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Την Πέμπτη, το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας. Η δύναμη πολιτικής άμυνας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι έπληξε δύο σχολεία, σκοτώνοντας περισσότερους από 18 ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

Οποιεσδήποτε προτεινόμενες συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες από την απόφαση της Χαμάς να εκλέξει τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο ηγέτη της, αντικαθιστώντας τον Χανίγια.

Ο Σινουάρ, τον οποίο το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, θεωρείται ως μία από τις πιο ακραίες προσωπικότητες της οργάνωσης.

Εν μέσω φόβων για επίθεση από το Ιράν ή τους συμμάχους του, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε σε υπόγειο καταφύγιο την Πέμπτη, αντί του συνηθισμένου τόπου συνεδρίασης, μετέδωσε το ισραηλινό κανάλι 13.

Πηγή: BBC