Ενώ το παιχνίδι της αναμονής, με εκτοξεύσεις απειλών, αλλά όχι επιθέσεων, συνεχίζεται στην Μέση Ανατολή, έφτασαν στο Ισραήλ τα «αόρατα» (stealth) πολεμικά αεροσκάφη F-22 Raptor της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης που αποσκοπεί στο να αποτρέψει το Ιράν και τους πληρεξούσιούς του από το να επιτεθούν, μετά τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Παράλληλα καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την άφιξη με ανάρτηση στο Χ, αλλά δεν αποκάλυψε πόσα αεροσκάφη έχουν αποσταλεί ή πού ακριβώς προσγειώθηκαν.

Τα F-22 στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν επειδή «μπορούν να επιχειρούν ανενόχλητα στον ιρανικό εναέριο χώρο χωρίς να το αντιλαμβάνεται το Ιράν», σύμφωνα με τον απόστρατο υποστράτηγο Ντέιβιντ Ντεπτούλα. «Μπορούν να κατασκοπεύουν, να επιτηρούν, και φυσικά να μεταφέρουν βόμβες».

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των F-22 σε συνθήκες κρίσης» από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία από την Lockheed στα τέλη του 2005, σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Γκραντ, αναλύτρια αεροπορικών συστημάτων στο Ινστιτούτο Lexington στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»

«Η ανάπτυξη των F-22 σημαίνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και υπάρχει η πιθανότητα να επιχειρηθούν πολλαπλά κύματα επιθέσεων, σε πολλές τοποθεσίες», λέει η Γκραντ

Όπως σημειώνει, εκτός από τις «αόρατες» επιδρομές εναντίον  του Ιράν ή άλλων στόχων και ανάλογα με τις ανάγκες, το F-22 μέσω των συστημάτων δεδομένων μπορεί να συντονίζεται με άλλα πολεμικά αεροπλάνα για επιθέσεις ή αμυντικούς ελιγμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν F-22 για να καταρρίψουν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, κινεζικό αερόστατο, το οποίο χαρακτηρίστηκε κατασκοπευτικό.

naftemporiki.gr