Καλοστημένη παγίδα με φόντο την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων!

Καλοστημένη παγίδα με φόντο την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων!

Τα Ελληνικά Hoaxes φιμώνουν την αλήθεια, σπιλώνουν χαρακτήρες και καταστρέφουν τη δημοσιογραφία

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Στις 27 Ιουλίου 2024 αναρτήθηκε στο Infognomon Politics μια είδηση με τίτλο «Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή πέρασε πρώτη η ελληνική αποστολή». Επρόκειτο για ανάρτηση του Νομικού, Συγγραφέα και άριστου γνώστη της Τουρκίας, Λεωνίδα Κουμάκη, ο οποίος ενημέρωνε, ότι το TRT, η τουρκική ΕΡΤ δηλαδή, έριξε μαύρο στη μετάδοση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, την ώρα της εισόδου της ελληνικής αποστολής.

Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή πέρασε πρώτη η ελληνική αποστολή

Η ανάρτηση Κουμάκη έγινε viral

«Η Τουρκική κρατική Τηλεόραση TRT άρχισε χθες να μεταδίδει, όπως όλος ο κόσμος, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού με την συμμετοχή 206 αντιπροσωπειών και 10.500 αθλητών από ολόκληρο τον κόσμο. Ξαφνικά η εικόνα έγινε μαύρη και σταμάτησε η μετάδοση για λίγα λεπτά. Τόσα, όσα χρειαζόταν για να περάσει η πρώτη Ελληνική αποστολή με τις Ελληνικές σημαίες. Αμέσως μετά η μετάδοση επανήλθε κανονικά και συνεχίστηκε κανονικά. Οι κομπλεξικοί εκ Μογγολίας Τούρκοι που κρατούν σφικτά την τουρκική εξουσία, δεν μπορούν να βλέπουν πρώτη-πρώτη την Ελληνική αποστολή να παρελαύνει κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι πέφτει “μαύρο” – και δεν γίνεται για πρώτη φορά!

Προς γνώση και συμμόρφωση όσων ασυγχώρητα αφελών πέφτουν στην παγίδα και πιστεύουν στις διακηρύξεις των ισλαμοφασιστών της Άγκυρας που ελέγχει την Τουρκία με την “συνεργασία” της τουρκικής και διεθνούς μαφίας. Οι άνθρωποι είναι τόσο κομπλεξικοί και μικροπρεπείς που “κόβουν” από τον τουρκικό λαό την εικόνα Ελλήνων αθλητών, με ελληνικές σημαίες – άσε που δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, τιμής ένεκεν, είναι πάντα πρώτη στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγο ξύδι και καλή χώνεψη!», ανέφερε η ανάρτηση του Λεωνίδα Κουμάκη, η οποία έγινε viral στο Facebook, καθώς έλαβε δεκάδες χιλιάδες αντιδράσεις και εκατοντάδες κόσμου τη μοιράστηκε στο προφίλ του.

Λογοκρισία από τα Ελληνικά Hoaxes

Στον επόμενο… τόνο, ανέλαβαν δράση τα γνωστά τοις πάσι Ελληνικά Hoaxes, ένας φορέας που συνεργάζεται με το Facebook ως ανεξάρτητος ελεγκτης γεγονότων στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, επέβαλλε λογοκρισία! «Γκρίζαρε» την ανάρτηση και όπου αυτή μεταδόθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο, υποστηρίζοντας, ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής και πως η είσοδος της ελληνικής αποστολής μεταδόθηκε κανονικά από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Spor. Μάλιστα για να ενισχύσει τη θέση του σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, έχεί τοποθετηθεί οπτικοακουστικό υλικό της ζωντανής μετάδοσης, το οποίοι ακούγονται οι Τούρκοι σχολιαστές να αναφέρουν εκτενώς τους λόγους που η Ελλάδα εισέρχεται πάντοτε πρώτη, χωρίς αρνητική διάθεση προς την Ελλάδα.

Μια μέρα μετά την ανάρτηση, στις 28 Ιουλίου 2024, ο Λεωνίδας Κουμάκης επανέρχεται με νέα ανάρτηση στο θέμα και μοιράστηκε αποκάλυψη της δημοσιογράφου της Cumhuriyet, μιας από τις ελάχιστες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες που έχουν απομείνει στην Τουρκία. Ο λόγος για την Εμπρούν Κιλίτσογλου, η οποία σε ανταπόκριση της από το Παρίσι τόνισε, ότι η κρατική TRT είχε συμφωνήσει να μεταδώσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να κρίνει το περιεχόμενο της μετάδοσης – πολύ περισσότερο να παρεμβαίνει στην μετάδοση με “μαύρο” όπου θεωρεί πως δεν συμφωνεί με κάποιο ή κάποια σημεία της μετάδοσης.

 

«Η Τουρκάλα δημοσιογράφος συμπλήρωσε ότι η διακοπή με “μαύρο” ήταν στο τμήμα της μετάδοσης που αφορούσε την κοινότητα LGBTİ+ χωρίς να αναφέρει κάτι για “μαύρο” κατά την είσοδο της Ελληνικής αθλητικής αποστολής. Γίνεται προσπάθεια εύρεσης όλων των αποθηκευμένων αρχείων μετάδοσης της τελετής έναρξης της κρατικής TRT τα οποία εάν δεν έχουν “πειραχτεί”, θα αποκαλύψουν την πλήρη αλήθεια», ανέφερε το μέλος του International Hellenic Association (IHA), ο οποίος σε επικοινωνία με Κωνσταντινούπολη του μεταφέρθηκε, πως είναι σύνηθες φαινόμενο η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας να “κόβει” εικόνες που ενοχλούν και ιδιαίτερα ελληνικού ενδιαφέροντος (Ελληνικός ύμνος, βάθρο νικητών σε αγώνες κ.α) και επιβεβαίωσε, ότι η διακοπή αφορούσε την εμφάνιση της (πρώτης-πρώτης) ελληνικής αποστολής η οποία παραδοσιακά ενοχλεί το τουρκικό κατεστημένο.

Από τεχνικής άποψης, ένα τηλεοπτικό κανάλι μπορεί να διακόψει τη μετάδοση και να ρίξει μαύρο στους δέκτες εκατομμύρια κόσμου που παρακολουθεί μια εκπομπή στην τηλεόρασή του, αλλά η εικόνα να συνεχίζει να μεταδίδεται κανονικά διαδικτυακά ή σε άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες, όπου λιγότερος κόσμος παρακολουθεί μια εκπομπή σε αντίθεση με τα κανάλια ελεύθερης εκπομπής.

Απάντηση όμως υπάρχει σε αυτήν την όπως φαίνεται καλοστημένη παγίδα! Όπως τονίζει ο Λεωνίδας Κουμάκης με τον οποίο το Infognomon Politics ήρθε σε επικοινωνία «διακοπή έγινε και καταγγέλθηκε και από την Τουρκάλα δημοσιογράφο. Αν όμως υπήρξε μια ή περισότερες διακοπές δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος, λόγω των ταχυδακτυλουργικών δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας». Τα ελληνικά Hoaxes έχουν κατηγορηθεί για φίμωση της αλήθειας και καταστροφή της πραγματικής δημοσιογραφίας, που δεν υπαγορεύεται από κέντρα και άλλες μορφές εξουσίας.

Η προσπάθειά τους να γκριζάρουν ειδήσεις και να κατηγορήσουν ψευδώς για Fake News εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης και οντότητες κρίνεται εξαιρετικά ύποπτη. Οι εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που ελέγχουν ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των γεγονότων, είναι μία εργασία χρηματοδοτείται από το Facebook. Όπως τονίζουν σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους με τίτλο «Χρηματοδότηση και ανεξαρτησία της ομάδας Ellinika Hoaxes», το χρηματικό ποσό που δικαιούται η ομάδα τους, εξαρτάται από τον αριθμό των πραγματικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Δηλαδή εδώ μας λένε πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι όσο περισσότερες ειδήσεις μαρκάρουν ως Fake News τόσο περισσότερα χρήματα αποκομίζουν…

Μεγάλος αριθμός καταγγελιών στην ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Πριν από τέσσερα χρόνια,ο δημοσιογράφος, Μπάμπης Πολυχρονιάδης έστειλε επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητώντας από την Ενωση να πάρει μέτρα για «πρακτικές λογοκρισίας και προσβολής της προσωπικότητας και της δημοσιογραφικής εργασίας στα social media και ιδιαίτερα στο Facebook από τα “ellinika hoaxes”. «Πρόκειται για πρακτικές που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από τον δημοσιογραφικό κόσμο, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε πολύ “σκοτεινά μονοπάτια”, όπου μόνη αλήθεια θα είναι αυτή που θα λέγεται από τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες αρχές, και οτιδήποτε άλλο θα χαρακτηρίζεται “fake news”», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή του, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Οι καταγγελίες από πλευράς του δημοσιογραφικού κόσμου στην Ένωση Συντακτών γιγαντώθηκαν και το 2021  η ΕΣΗΕΑ πήρε θέση κατά των ελληνικών Hoaxes. Το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων τοποθετήθηκε θεσμικά και επί της αρχής και όχι επί της ουσίας της αξιολόγησης των ειδήσεων. Υπογράμμισε ωστόσο «τα λεπτά όρια αυτής της διαδικασίας ειδικά όταν πρόκειται για υπογεγραμμένα δημοσιεύματα επαγγελματιών δημοσιογράφων που συνιστούν κυρίως πολιτική προσέγγιση, ανάλυση, σχόλιο». Τί μας λέει δηλαδή ΕΔΩ η ΕΣΗΕΑ; Ότι δεν μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να ασκεί λογοκρισία στη γνώμη κάποιου. Τα ελληνικά Hoaxes είχαν φτάσει στο σημείο να λογοκρίνουν απόψεις όχι γεγονότα, κάτι που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και ξυπνά μνήμες πολύ σκοτεινών εποχών στην Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος διασυρμός των Ελληνικών Hoaxes στα Τέμπη

Και επειδή ουδείς αναμάρτητος, σε αυτόν τον ψεύτη και άδικο κόσμο, εχουν πέσει και τα ελληνικά Hoaxes από την πλευρά τους σε τεράστιες παγίδες. Μία από αυτές ήταν εξαιρετικά σοβαρή γιατί αφορούσε την τραγωδία των Τεμπών. Το Μάρτιο του 2023, είχαν βγάλει πόρισμα, λες και ήταν πραγματογνώμονες ή ερευνητές χαρακτηρίζοντας αβάσιμες και θεωρίες συνωμοσίας τις κατηγορίες για τσιμέντωμα του δυστυχήματος στα Τέμπη και μεταφορά μυστικών φορτίων, δηλαδή το «μπάζωμα» που έγινε στην περιοχή για την απόκρυψη στοιχείων για τη μεταφορά του ξυλόλιου.

Έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, το πόρισμα του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη ήταν καταπέλτης!  Η τεχνική έκθεση του εμπειρογνώμονα που παραδόθηκε στον Εφέτη Ανακριτή ήταν σαφής σε ένα πολύ βασικό κομμάτι της έρευνας μετά τη σύγκρουση: ο χώρος «μολύνθηκε» και «αλλοιώθηκε» μετά το μπάζωμα που έγινε σε μία έκταση περίπου δύο στρεμμάτων. Έπεσαν μπετόν και χαλίκια, άρα χάθηκαν και πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα.  Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος διασυρμός των ελληνικών Hoaxes, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Μάρτιο σε σχετικό του άρθρο στον «Ημεροδρόμο», ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, ο οποίος είχε πέσει επίσης θύμα της λογοκρισίας τους και είχε κάνει σχετική διαμαρτυρία στην ΕΣΗΕΑ σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη λογοκρισία στις πληροφορίες που μετέδωσε το Infognomon Politics, σίγουρα το θέμα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με ένα ζήτημα όπως η τραγωδία στα Τέμπη, όπου σκοτώθηκαν 57 συνάνθρωποί μας. Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πόσω μάλλον σε έναν ύποπτο φορέα λογοκρισίας, που καταστρέφει την πραγματική δημοσιογραφία, να φιμώνει την αλήθεια και να προσπαθεί να μειώσει την αξιοπιστία μας, σπιλώνοντας  χαρακτήρες και προσωπικότητες που γνωρίζουν την Τουρκία άριστα και εργάζονται ακατάπαυστα, με ζήλο και κυρίως ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τομείς που αφορούν τα εθνικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube