Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο ηλεκτρονικός πόλεμος καθιστά την Κύπρο πιο «ευάλωτη»

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο ηλεκτρονικός πόλεμος καθιστά την Κύπρο πιο «ευάλωτη»

Οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε συντονισμό για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης πολιτών της Ελλάδας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας και, εφόσον αυτό απαιτηθεί, τρίτων χωρών, κατά κύριο λόγο της ΕΕ.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ευρύτερος συντονισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας με συμμάχους και εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν θωράκιση του νησιού, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο πιθανό θέατρο επιχειρήσεων του Λιβάνου (περίπου 180 χιλιόμετρα), από «εκτός ελέγχου» πυραύλους, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Αιτία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι οι απειλές της Χεζμπολάχ, αλλά ο συνεχιζόμενος ηλεκτρονικός πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της πορείας κάποιου πυραύλου που ίσως καταλήξει σε κοντινές περιοχές, με το έδαφος της Κύπρου να βρίσκεται σε απόσταση βολής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 2019, ένας αντιαεροπορικός πύραυλος τύπου S-200 της συριακής αεράμυνας εξετράπη τότε της πορείας του και εξερράγη στους πρόποδες της οροσειράς του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου. Αν και το περιστατικό ήταν μεμονωμένο, η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου στο τότε ιδιαιτέρως ενεργό συριακό μέτωπο δεν αποκλείει την επανάληψη τέτοιων επικίνδυνων παρεκκλίσεων στην πορεία πυραύλων μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ για αξιοποίηση πλοίων από την Κύπρο για να βοηθηθούν Ισραηλινοί που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι αυτή η αναφορά παραπέμπει σε δηλώσεις της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ για αξιοποίηση από το Υπουργείο του Ισραήλ πλοίων για να βοηθήσει τους Ισραηλινούς υπηκόους που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αφορά ναύλωση από το κράτος του Ισραήλ και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να σχετιστεί με το σχέδιο «Εστία», το οποίο, όπως είπε, αφορά εκκενώσεις πολιτών από επικίνδυνες ζώνες.

«Σημειώνουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τις εκφράζει η ίδια με τον πλέον επίσημο τρόπο», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει ήδη δεχτεί αιτήματα και εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Εστία».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση. Ελπίδα και ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή», ανέφερε.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube