Οι μυστικές υπηρεσίες της Ινδίας ”βλέπουν” παρέμβαση Κίνας-Πακιστάν πίσω από το πραξικόπημα στο Μπαγκλαντές

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ινδίας ”βλέπουν” παρέμβαση Κίνας-Πακιστάν πίσω από το πραξικόπημα στο Μπαγκλαντές

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες βλέπουν, το χέρι της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν, ISI και του Κινέζου προστάτη του στην κλιμάκωση των διαδηλώσεων και της ανατροπής που ανάγκασαν την Χασίνα να φύγει από τη χώρα.

Οι πληροφορίες πληροφοριών αναφέρονταν σε σχολαστικό σχεδιασμό που ανέλαβαν τα μέλη του Islami Chhatra Shibir (ICS) αρκετούς μήνες πριν, με στόχο την υποκίνηση εκτεταμένης βίας σε ολόκληρο το έθνος.

“Η υποστηριζόμενη από το ISI Τζαμάατ-ε-Ισλάμι είχε λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη νωρίτερα αυτό το έτος για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Χασίνα. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης πιστεύεται ότι προήλθε από κινεζικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στο Πακιστάν”, αποκάλυψε αξιωματούχος.

Οι πληροφορίες που φτάνουν εδώ δείχνουν το όχι και τόσο λεπτό χέρι του Islami Chhatra Shibir (ICS), της φοιτητικής πτέρυγας της σκληροπυρηνικής Τζαμάατ-ε-Ισλάμι Μπαγκλαντές, η οποία είναι γνωστή για τη στάση της κατά της Ινδίας, στην ανάφλεξη των δρόμων και την ανατροπή της διαμαρτυρίας ποσοστώσεις σε μια αποφασιστική προσπάθεια να αντικατασταθεί η Hasina με ένα καθεστώς φιλικό προς το Πακιστάν και την Κίνα και φιλόξενο για τις τρομοκρατικές ομάδες κατά της Ινδίας που θα λειτουργούσαν έξω από το Μπαγκλαντές πριν από την καταστολή που διατάχθηκε από την ανατρεπόμενη κυβέρνηση της Awami League.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές ηγετικές προσωπικότητες της ισλαμικής φοιτητικής στολή κατάφεραν να γοητεύσουν τις δυτικές ΜΚΟ χρησιμοποιώντας την ορολογία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Το ICS βρισκόταν υπό την επιτήρηση των ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την εμφάνιση της ενεργού εμπλοκής του σε δραστηριότητες κατά της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης μιας τζιχαντιστικής ατζέντας σε ινδικά εδάφη που γειτνιάζουν με το Μπαγκλαντές.

Το ICS λειτουργεί επίσης σε στενό συντονισμό με την υποστηριζόμενη από την ISI ομάδα, Harkat-ul-Jihad-al-Islami (HuJI), μια τρομοκρατική ομάδα Deobandi με έδρα το Πακιστάν με θυγατρική στο Μπαγκλαντές. Υπάρχουν οπτικές ενδείξεις μελών ICS που εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Ο απώτερος στόχος του Τζαμάατ ή του ICS είναι να δημιουργήσει μια κυβέρνηση τύπου Ταλιμπάν στο Μπαγκλαντές και η ISI τους διαβεβαίωσε για την υποστήριξή τους στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η γειτνίασή τους έγινε κατάφωρη στον απόηχο της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Ινδού και Μπαγκλαντές κυβερνήσεις», παρατήρησε ένας αξιωματικός των πληροφοριών.

Η υποστήριξη από το Υπουργείο Κράτους και Ασφάλειας της Κίνας θεωρείται επίσης ότι άπλωσε χείρα βοηθείας, καθώς το Πεκίνο ήταν επιφυλακτικό για την Χασίνα.
«εξισορροπητική πράξη» στις συναλλαγές της με την Ινδία και την Κίνα.

Μια κυβέρνηση στη Ντάκα στην οποία το Πακιστάν έχει μόχλευση σίγουρα θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του Πεκίνου, είπε μια πηγή πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση, το MSS τον τελευταίο καιρό είναι πιο προληπτικό. “Ένα παράδειγμα αυτού είναι ένα προπαγανδιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το MSS στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι “ξένοι κατάσκοποι υπάρχουν παντού”. Αυτό ήταν πολύ ασυνήθιστο για το MSS”, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube