Μία δήλωση της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδόθηκε αρχικά από την ΕΡΤ και στη συνέχεια αναπαράχθηκε από διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, προκάλεσε μία ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία.

«Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο», είχε αναφέρει, με το σχόλιο του να  αφορά στην αξιοποίηση πλοίων για μεταφορά εγκλωβισμένων Ισραηλινών στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω ακύρωσης πτήσεων.

Σε ορισμένα δημοσιεύματα, γινόταν αναφορά και στις δηλώσεις του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Κύπρου σε προηγούμενη ομιλία του εναντίον οποιουδήποτε υποστηρικτικού ρόλου στο Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

«Σημειώνουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τις εκφράζει η ίδια με τον πλέον επίσημο τρόπο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι δηλώσεις της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ δεν αφορούν μεταφορά υπηκόων του Ισραήλ στην Κύπρο αλλά φορούν μεταφορά υπηκόων του Ισραήλ στο Ισραήλ με δικά του πλοία. «Αντιλαμβάνομαι δεν είναι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην προετοιμασία για τυχόν ενεργοποίηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχτεί αιτήματα, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. «Παρακολουθούμε την κατάσταση. Ελπίδα και ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή», σημείωσε.

Για τις δηλώσεις της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ ρωτήθηκε χθες και ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και «όλοι είναι επί ποδός».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πτήσεις που συνδέουν την Κύπρο με Ισραήλ, ο Υπουργός είπε ότι η αεροπορική «συνδεσιμότητα της Κύπρου με το Ισραήλ διατηρείται. Ορισμένες αερογραμμές επέλεξαν μεν να σταματήσουν προσωρινά το πτητικό τους πρόγραμμα προς το Τελ Αβίβ, αλλά υπάρχουν και οι εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους».

Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη περιοχή, όλοι βρίσκονται επί ποδός και αναλόγως των εξελίξεων θα ενημερωθεί το κοινό».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πληροφορίες από την Hermes Airports ανέφεραν ότι οι ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων αεροπορικών εταιρειών προς Τελ Αβίβ, εξισορροπούνται από επιπρόσθετες πτήσεις εταιρειών που συνεχίζουν το πτητικό τους πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής, δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, η Aegean και η Wizz Air, αναστέλλουν προσωρινά τις πτήσεις τους μέχρι τις 11 Αυγούστου από Λάρνακα προς το Τελ Αβίβ.

Οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, τόσο οι ισραηλινές όσο και αυτές που έχουν βάση την Κύπρο και πραγματοποιούν πτήσεις προς Τελ Αβίβ, έχουν μεν ορισμένες ακυρώσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις τους, ωστόσο το πτητικό πρόγραμμα εξισορροπείται από κάποιες επιπρόσθετες πτήσεις άλλων εταιρειών.

Όσον αφορά τις πτήσεις προς Βηρυτό, αυτές δεν φαίνεται να επηρεάζονται προς το παρόν από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Hermes Airports παρακολουθεί την κατάσταση.

Φιλελεύθερος