Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πλήξει το Ιράν  με προληπτικό χτύπημα αν υπαρξουν «αδιάσειστες» αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση, και οι Φρουροί της Επανάστασης, κοινοποιούν βίντεο  το οποίο υπαινίσσεται μια ευρείας κλίμακας άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ με τη χρήση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ένα από τα drones φαίνεται να φέρει το όνομα Jaffa, όπως αποκαλούσαν οι Χούθι της Υεμένης το drone τους που έπληξε το Τελ Αβίβ στις 19 Ιουλίου σε μια πρώτη στο είδος του επίθεση που σκότωσε ένα άτομο και άφησε 10 τραυματίες.

Το βίντεο υπόσχεται «τρόμο καθ΄οδόν  προς το Ισραήλ».

«Έτοιμοι να εκτοξεύσουμε εκατοντάδες πυραύλους»

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα.

Εντωμεταξύ το Τελ Αβίβ,  βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Υπόγειο Κέντρο Διοίκησης

Το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει υπόγειο «Εθνικό Κέντρο Διοίκησης» κάτω από τους λόφους της Ιερουσαλήμ προκειμένου  να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων σε καιρό πολέμου, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μετά από  συνάντηση την Κυριακή μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των επικεφαλής αξιωματούχων ασφαλείας από το υπουργείο Άμυνας, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), τη Μοσάντ και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet, τοπικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι γίνονται προετοιμασίες σε περίπτωση που εξαπολυθεί επίθεση από το Ιράν ή τις τρομοκρατικές οργανώσεις που το εκπροσωπούν.

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, εξάλλου, επισκέφθηκε ένα κέντρο διοίκησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), όπου εξετάστηκε η  ετοιμότητα της αεράμυνας του Ισραήλ και οι επιθετικές δυνατότητές της, επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στο Fox News Digital.

«Οι εχθροί είναι πολύ προσεκτικοί για τα επόμενα βήματά τους, Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης μιας ταχύτατης επίθεσης», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Προετοιμασίες για ολοκληρωτικό πόλεμο

Οι συνοριακές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ έχουν επίσης τεθεί σε συναγερμό, καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Οι δήμαρχοι φέρεται να έλαβαν έναν «επικαιροποιημένο οδηγό»  από τις IDF που αναλύει πώς θα μπορούσε να μοιάζει το ξέσπασμα του πολέμου. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τριήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης, διακοπές στην  παροχή νερού, αποσυνδεδεμένων σταθερών γραμμών για έως και οκτώ ώρες, διακοπή των επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας για έως και 24 ώρες και των σταθερών γραμμών για οκτώ ώρες, όπως ανέφεραν οι Times of Israel.

Προβλέπεται επίσης ότι έως και το 40% του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εργαστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Το έγγραφο δεν περιλαμβάνει πάντως εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για το πόσο αναμένεται να διαρκέσει μια τέτοια σύγκρουση.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η εκκένωση περιοχών στο βόρειο Ισραήλ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απομάκρυνση σχεδόν 80.000 κατοίκων.

Κάποιοι στεγάζονται σε ξενοδοχεία, ενώ προετοιμάζονται  σχολεία που εδρεύουν της Ιερουσαλήμ, και στήνονται  σκηνές στο νότο.

Αξιωματούχοι των IDF φέρεται να είπαν ότι τα υπάρχοντα καταφύγια παραμένουν αποτελεσματικά σε πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Τι είπε ο Μπλίνκεν στους ομολόγους του της G7

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της ιρανικής επίθεσης, προσθέτει το Axios, εκτιμώντας πάντως πως θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr