Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ πρακτόρων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από την ημέρα κατά την οποία διαπράχθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, στις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι πράκτορες αναφέρουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ότι, ενώ είχαν αντιληφθεί την παρουσία του άνδρα που τελικά άνοιξε πυρ, έχασαν τα ίχνη του. Παράλληλα, προκύπτει ότι δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής.

Βάσει της απομαγνητοφώνησης που επικαλείται η Washington Post, ένας εκ των πρακτόρων που ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια της συγκέντρωσης, ενημέρωσε το κέντρο επικοινωνίας της τοπικής αστυνομίας που συνέδραμε την όλη επιχείρηση ότι «ένας νεότερος λευκός άνδρας, με μακριά μαλλιά, κρύφτηκε πίσω από κτίριο», ενώ πρόσθεσε: «Τον εντοπίσαμε να βλέπει τη σκηνή… Τον χάσαμε από τα μάτια μας».

Κατά το δημοσίευμα, στο κέντρο επικοινωνίας της τοπικής αστυνομίας δεν βρισκόταν κανείς από τη Μυστική Υπηρεσία, που είναι πρωτίστως υπεύθυνη για την προστασία του Τραμπ, και συνεπώς δεν άκουσε τον παραπάνω διάλογο. Αντίθετα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία είχε τη δική της κινητή μονάδα με την Πολιτειακή Αστυνομία της Πενσιλβάνια σχεδόν 300 μέτρα μακριά – και δεν είχε άμεση, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την τοπική αστυνομία. Ο τοπικός διοικητής έπρεπε να καλέσει με το κινητό του προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα.

Τον αναζητούσαν για 29 λεπτά

Η έλλειψη απευθείας επικοινωνίας στέρησε τη δυνατότητα από τη Μυστική Υπηρεσία να κατανοήσει άμεσα την απειλή. Η τοπική αστυνομία τον αναζητούσε επί 29 λεπτά.

Τελικά, ο Μάθιου Κρουκς άνοιξε πυρ από μια ταράτσα, ρίχνοντας οκτώ σφαίρες. Από τις σφαίρες, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ χτυπήθηκε στο αυτί.

Σύμφωνα με τη Washington Post, η απομαγνητοφώνηση μαρτυρά πως ο ένοπλος απέφυγε την αστυνομία και ανέβηκε στην οροφή ενός κοντινού κτιρίου, χωρίς να εντοπιστεί άμεσα. Όταν εντοπίστηκε ξανά να περπατά προς το σημείο από το οποίο θα αποκτούσε πρόσβαση στην ταράτσα, ένας αξιωματικός κατεύθυνε τους συναδέλφους του στη λάθος πλευρά του κτιρίου.

Η έρευνα της Post δείχνει επίσης ότι η επικοινωνία μεταξύ της Μυστικής Υπηρεσίας και της τοπικής αστυνομίας ήταν προβληματική. Σε τρεις περιπτώσεις, ένας τοπικός αξιωματικός χρειάστηκε να μεταδώσει πληροφορίες στο κέντρο της Μυστικής Υπηρεσίας μέσω κινητού τηλεφώνου, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος.

Ένας τοπικός αστυνομικός εντόπισε τον Κρουκς στην ταράτσα και ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το τοπικό κέντρο διοίκησης ότι ήταν «οπλισμένος» περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από τον πρώτο πυροβολισμό, ωστόσο αυτό το μήνυμα ήταν δεν έφτασε εγκαίρως στο διοικητήριο της Μυστικής Υπηρεσίας.

«Ξέρεις τι χρώμα μπλούζα φοράει;»

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, ένας αξιωματικός ρώτησε έναν συνάδελφό του: «Ξέρεις τι χρώμα μπλούζα φοράει;», για να λάβει την απάντηση «λευκή, με καπέλο». Ωστόσο, σε άλλο σημείο των συνομιλιών υπάρχει καταγραφή, όπου αξιωματικός κάνει λόγο για «γκρι μπλουζάκι, ανοιχτόχρωμο χακί σορτς».

«Προσπαθώ να προωθήσω φωτογραφίες του ατόμου», ανέφερε άλλος αξιωματικός, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας είναι εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να μην αποστέλλονται. Επιπλέον, από τις απομαγνητοφωνήσεις προκύπτει ότι ο ένοπλος θεωρήθηκε ύποπτο άτομο, αλλά όχι απειλή.

«Κάποιος είναι στη στέγη»

Περίπου 10 λεπτά πριν τους πυροβολισμούς, ένας ελεύθερος σκοπευτής ανέφερε ότι βλέπει τον ύποπτο. Ωστόσο, η ασυνεννοησία που ακολούθησε, οδήγησε τους αστυνομικούς να τον ψάχνουν σε λάθος σημείο. Όταν πλέον ο Κρουκς βρισκόταν στην ταράτσα, οι αξιωματικοί εξακολουθούσαν να τον ψάχνουν στο έδαφος.

Λίγο αργότερα, ο Κρουκς εθεάθη στην ταράτσα, έχοντας ένα σακίδιο. Σύντομα, ωστόσο, ξέφυγε από το οπτικό πεδίο των αξιωματικών. «Τον χάσαμε από τα μάτια μας, ο στρατιώτης τον κυνηγούσε, προσπαθώντας να τον ακολουθήσει γύρω από το κτίριο», είπε ένας αξιωματικός.

Στην άλλη πλευρά του συγκροτήματος, πολίτες είχαν πιο καθαρή οπτική επαφή με τον Κρουκς. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν πυροβολήσει, ένας αξιωματικός ανέφερε ότι ο άνδρας είναι οπλισμένος.