Ιράν , Ισραήλ 3 Αυγούστου 2024

Telegraph: Ο ρόλος της Μοσάντ στην δολοφονία Χανίγια

Telegraph: Ο ρόλος της Μοσάντ στην δολοφονία Χανίγια

Η Μοσάντ στρατολόγησε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης για να βάλουν τη βόμβα που σκότωσε τον Χανίγια

Η Μοσάντ στρατολόγησε πράκτορες από τους Φρουρούς της Επανάστασης για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με άρθρο του Σαββάτου στην Telegraph, εν μέσω πληροφοριών ότι οι αρχές στην Τεχεράνη διεξάγουν μια σειρά συλλήψεων σχετικά με τη δολοφονία.

Το ρεπορτάζ της Telegraph φαίνεται να επιβεβαιώνει ένα δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι ο αρχηγός της Χαμάς δεν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, όπως ισχυρίστηκε το Ιράν.

Άλλο ήταν το αρχικό σχέδιο

Η Telegraph επικαλούμενη δύο Ιρανούς αξιωματούχους αναφέρει ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χανίγια όταν βρισκόταν στην Τεχεράνη τον Μάιο για την κηδεία του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου. Η επιχείρηση αυτή αναβλήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων στο κτίριο και της φαινομενικά μεγάλης πιθανότητας αποτυχίας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι πράκτορες προχώρησαν και τοποθέτησαν εκρηκτικά σε τρία διαφορετικά δωμάτια στο συγκρότημα και αργότερα έφυγαν από το Ιράν. Οι πηγές που επικαλούνται το ρεπορτάζ ανέφεραν ότι το υλικό παρακολούθησης τους δείχνει να κινούνται διακριτικά από δωμάτιο σε δωμάτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροδότησαν τις βόμβες από το εξωτερικό.

«Είναι πλέον βέβαιοι ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα ασφαλείας Ansar al-Mahdi», δήλωσε στην εφημερίδα ένας αξιωματούχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφερόμενος σε μονάδα που έχει επιφορτιστεί με την προστασία ανώτερων αξιωματούχων.

Ερωτήματα και «ταπείνωση»

Ένας άλλος αξιωματούχος των Φρουρών φέρεται να είπε: «Είναι ταπείνωση για το Ιράν και τεράστια παραβίαση της ασφάλειας», καθώς αυτοί (σ.σ. Οι Φρουροί της Επανάστασης) διαχειρίζονται τον ξενώνα σε μια πολυτελή γειτονιά της Τεχεράνης όπου διέμεναν ο Χανίγια και άλλοι αξιωματούχοι.

«Είναι ακόμα ένα ερώτημα για όλους πώς συνέβη αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Πρέπει να υπάρχει κάτι υψηλότερο στην ιεραρχία για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι μια ομάδα εργαζόταν σε μια περιστροφή που θα περιέγραφε την επίθεση ως μικρότερη παραβίαση ασφαλείας.

Τόσο οι Ιρανοί όσο και οι αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αέρος, ακόμη και που εκτοξεύτηκε από έξω από τη χώρα. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τη δολοφονία την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πραγματοποίησε καμία άλλη αεροπορική επιδρομή τη νύχτα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης εκτός από τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

«Χτυπήσαμε το βράδυ της Τρίτης στον Λίβανο και σκοτώσαμε τον Φουάντ Σουκρ σε ένα ακριβές εναέριο χτύπημα. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπήρξε κανένα άλλο εναέριο χτύπημα, ούτε πύραυλος ούτε ένα ισραηλινό drone σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή εκείνη τη νύχτα και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω», είπε ο Χάγκαρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι New York Times είχαν αναφέρει ότι η έκρηξη που σκότωσε τον Χανίγια και τον σωματοφύλακά του πυροδοτήθηκε από μια εξελιγμένη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που εισήχθη λαθραία πριν από περίπου δύο μήνες στο δωμάτιό του στον ξενώνα της Τεχεράνης.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης στην Telegraph ότι η αντιμετώπιση της παραβίασης της ασφάλειας θεωρείται πιο σημαντική για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ παρά η εκδίκηση, αν και φέρεται να διέταξε άμεσο πλήγμα στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά την έκρηξη.

Το ρεπορτάζ της Telegraph υποδηλώνει επίσης ότι η δολοφονία είχε προγραμματιστεί σκόπιμα για να συμπέσει με την τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, στην οποία ο Χανίγια βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί, για να πληγεί το κύρος του νέου πρωθυπουργού.

«Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ότι αυτό συνέβη τυχαία, ειδικά την πρώτη μέρα στην εξουσία του κ. Πεζεσκιάν», φέρεται να είπε μια πηγή κοντά στον Ιρανό πρόεδρο. «Μπορεί να χρειαστεί να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ τις πρώτες μέρες της θητείας του, και όλα αυτά οφείλονται στους Φρουρούς της Επανάστασης».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube