Την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επικύρωσε η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας.

Ειδικότερα, ο Μαδούρο κέρδισε με 52% των ψήφων, έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια (43%), που καταγγέλλει νοθείες και διεκδικεί τη νίκη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Έλβις Αμορόσο έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, δίνοντας 6,4 εκατομμύρια ψήφους στον Μαδούρο και 5,3 εκατομμύρια στο αντίπαλό του, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα και το Περού αναγνώρισαν ως νικητή.

Στο 60% η συμμετοχή

Σύμφωνα με τον Αμορόσο, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής έφθασε κοντά στο 60%, με 12,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σύνολο 21,3 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

«Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις από διάφορες μεριές του κόσμου εναντίον της τεχνολογικής υποδομής των εκλογικών αρχών και των μεγαλύτερων κρατικών εταιριών τηλεπικοινωνιών του καθυστέρησαν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Αμορόσο.

Νίκη της αντιπολίτευσης «βλέπουν» Ουρουγουάη και Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αναγνώρισε σήμερα τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, ο πρόεδρος της οποίας Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής μετά από μια αμφισβητούμενη καταμέτρηση των ψήφων.

«Βάσει συντριπτικών στοιχείων, είναι σαφές για την Ουρουγουάη ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Ελπίζουμε ότι η βούληση του λαού της Βενεζουέλας θα γίνει σεβαστή», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι στο κοινωνικό δίκτυο X.

Από την πλευρά της και η Αργεντινή αναγνώρισε σήμερα τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες ως νικητή.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε , χωρίς αμφιβολία ότι ο νόμιμος νικητής και εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Εντμούντο Γκονζάλες», δήλωσε με ανάρτηση της στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Ντιάνα Μοντίνο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP