Άγγελος Χωριανόπουλος 3 Αυγούστου 2024

Διδάγματα για την Ελλάδα! Ρουμάνικος anti-drone θόλος των 4,9 δις με Iσραηλινά Συστήματα Αεράμυνας εγχώριας παραγωγής

Διδάγματα για την Ελλάδα! Ρουμάνικος anti-drone θόλος των 4,9 δις με Iσραηλινά Συστήματα Αεράμυνας εγχώριας παραγωγής

Ο anti-drone θόλος του Ρουμανικού Στρατού έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 4,91 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει 41 πυροβολαρχίες μέχρι στιγμής. Το δίκτυο αεράμυνας αυτό περιλαμβάνει ενσωματώσεις των συστημάτων SHORAD/VSHORAD από την εταιρεία Rafael, με 16 μονάδες SHORAD-VSHORAD εξοπλισμένες με τους πυραύλους Python 5 και Derby, 9 μονάδες SHORAD με τους πυραύλους Derby και 16 μονάδες VSHORAD τύπου Iron Dome.

Το σύστημα SPYDER, μέρος του anti-drone θόλου, είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ικανό να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, με την πρόσφατη αναβάθμισή του να προσφέρει ενισχυμένες ικανότητες αναχαίτισης. Το SPYDER χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό από πυραύλους Python 5 και Derby, οι οποίοι προσφέρουν ικανότητες πλήγματος εκτός οπτικού πεδίου και είναι ικανοί για αυτοματοποιημένη καταδίωξη στόχων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος σε πολύπλοκα πεδία μάχης.

Προσθέτοντας τοπική βιομηχανική συνεργασία, ρουμανικές εταιρείες όπως η ELMEC συμβάλλουν στην κατασκευή πυραύλων και εκτοξευτών, ενισχύοντας την εγχώρια άμυνα και τεχνολογική ανεξαρτησία.

Συστήματα αεράμυνας SPYDER

Η οικογένεια συστημάτων ταχείας αεράμυνας μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, εν ονόματι SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) αποτελείται από τα SPYDER-SR, SPYDER-ER, SPYDER-MR και SPYDER-LR που κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries (IAI) για τις ανάγκες του Ισραηλινούς Στρατού, εντασσόμενα σε ένα ευρύτερο πλέγμα δικτυοκεντρικής αεράμυνας που συμπεριλαμβάνει το David Sling, το Arrow και το Iron Dome.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, μία συστοιχία αποτελείται από ένα τροχοφόρο όχημα Διοίκησης-Ελέγχου (CCU), ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών και τρεις έως έξι εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος Python-5 και Derby. To βλήμα Python στην αρχική του διαμόρφωση είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία RAFAEL για κρούσεις αέρος-αέρος. Στο μέλλον, η εταιρεία σε συνεργασία με την IAI διαμόρφωσαν μία χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση που επιτυγχάνει βεληνεκή από 20 μέχρι και 80 χιλιόμετρα.

Tα συστήματα SPYDER είναι ικανά να λειτουργήσουν είτε στάσιμα είτε εν κινήσει καθώς μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη αυτονομία αναχαιτίζοντας εναέριους στόχους από τα 2 μέχρι τα 80 χιλιόμετρα. Είναι ιδανικά για την αναγνώριση-καταστροφή μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και πυραύλων cruise.

SPYDER-SR

To σύστημα ταχείας αεράμυνας μικρού βεληνεκούς SPYDER-Short-Range διαθέτει 4 πυροσωλήνες εκτόξευσης πυραύλων (υπό γωνία) Python-5 (εφοδιασμένος με ερευνητή υπερύθρων διπλού κύματος) και Derby (με ενσωματωμένο ενεργό ραντάρ καθοδήγησης), έχοντας ικανότητα εμπλοκής 360 °. Το σύστημα διεξάγει την διαδικασία αναγνώρισης-κρούσης σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα μετά τον εντοπισμό του εχθρικού στόχου.

H μέγιστη εμβέλεια των πυραύλων στην Short-Range έκδοση είναι τα 20 χιλιόμετρα και το μέγιστο ύψος τα 9 χιλιόμετρα. Το κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου του SPYDER-Short-Range βρίσκεται στο ίδιο όχημα με ενσωματωμένο ραντάρ Elta EL / M-2106 ATAR, το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει έως και 500 στόχους ταυτόχρονα, παρακολουθώντας την πορεία των 100 εξ αυτών.

Περιλαμβάνει προηγμένα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου (ECCM) για λειτουργία σε πυκνά και κορεσμένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μάχης. Παρ’ αυτά το ραντάρ είναι ικανό να χρησιμοποιηθεί και σε σταθερή έκδοση, διαχωρισμένο από το όχημα C2 και να ενταχθεί εντός ενός ήδη υπάρχοντος δικτυοκεντρικού πλέγματος αεράμυνας. Μπορεί να εντοπίσει εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη στα 70-110 χιλιόμετρα, ελικόπτερα με χαμηλό προφίλ πτήσης στα 40 χιλιόμετρα και UAV-Drone στα 40-60 χιλιόμετρα.

SPYDER-ER

To σύστημα ταχείας αεράμυνας ενισχυμένου βεληνεκούς SPYDER-Extended-Range διαθέτει 4 πυροσωλήνες εκτόξευσης πυραύλων Python-5 και Derby-ΕR, έχοντας ικανότητα εμπλοκής 360 °, με μέγιστη εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος τα 12 χιλιόμετρα. Όπως και το SPYDER-SR βρίσκεται πάνω σε τροχοφόρο όχημα 6×6 με ενσωματωμένο ραντάρ Elta EL / M-2106 ATAR όπως προαναλήθηκε παραπάνω.

Η Extended-Range έκδοση διαφοροποιείται στο κομμάτι του μέγιστου βεληνεκούς εμπλοκής του πυραύλου καθώς και τα δύο βλήματα χρησιμοποιούν ενισχυμένο κινητήρα για μεγαλύτερη εμβέλεια βολής. Τα συστήματα SPYDER-SR και SPYDER-ER μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους με δύο τρόπους λειτουργίας, μέσω κλειδώματος στόχου πριν από την εκτόξευση (LOBL) και κλειδώματος στόχου μετά την εκτόξευση (LOAL).

Η λειτουργία LOBL προϋποθέτει ότι ο πύραυλος έχει ήδη λάβει δεδομένα περί της εικόνας της απειλής, μέσω μίας ψηφιακής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης απειλών. Η σύμφωνα με την ELTA Systems η εικόνα της απειλής μπορεί να σταλεί στην πυραυλική ψηφιακή βιβλιοθήκη μέσω των ραντάρ EL / M-2106 ATAR και ELM-2084 .

SPYDER-MR

To σύστημα ταχείας αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SPYDER-Medium-Range διαθέτει 8 πυροσωλήνες εκτόξευσης πυραύλων Python-5-MR και Derby-MR έχοντας ως μέγιστη εμβέλεια τα 60 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος τα 16 χιλιόμετρα. Το όχημα Διοίκησης-Ελέγχου βρίσκεται σε τροχοφόρο όχημα 6×6 ή 8×8, συνοδευόμενο από το ραντάρ Elta MF_STAR (ELM-2248) τρισδιάστατης εναέριας κάλυψης το οποίο παρέχει υψηλής ποιότητας εικόνα της κατάστασης μάχης.

Διαθέτει κάλυψη αζιμούθιου 360°, εντοπίζει απειλές στα 450 χιλιόμετρα, παρακολουθεί και αξιολογεί τις εχθρικές εναέριες μονάδες, απλοποιώντας αισθητά το κομμάτι λήψης αποφάσεων των κέντρων Διοίκησης-Ελέγχου. Η κεραία που χρησιμοποιεί το Elta MF_STAR περιλαμβάνει 4 επεκτάσιμες όψεις ενεργών συστοιχιών που λειτουργούν σε συχνότητα S-Band. Αυτές οι 4 όψεις μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορες διαμορφώσεις και σε διαφορετικά μεγέθη.

Είναι ικανό για ενεργή ή ημι-ενεργή υποστήριξη πλοήγησης φίλιων πυραύλων, κατευθύνοντάς τους προς τον στόχο. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια (ΙΑΙ),το ραντάρ τοποθετείται και σε ναυτικές πλατφόρμες του Ισραηλινού Ναυτικού, εμφανίζοντας ως κύριο πλεονέκτημά του τα μέτρα προστασίας έναντι ηλεκτρονικού πολέμου.

SPYDER-LR 

Το σύστημα ταχείας αεράμυνας SPYDER-Long-Range διαθέτει επίσης 8 πυροσωλήνες βλημάτων Derby-I και Python-5-LR, έχοντας ως μέγιστη εμβέλεια τα 80 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος τα 20 χιλιόμετρα. Η δομή του συστήματος αποτελείται από ένα όχημα 6×6 ή 8×8 Διοίκησης-Ελέγχου και ένα όχημα το οποίο φέρει το ραντάρ ELM-2084 τεχνολογίας AESA ικανό να διεξάγει αποστολές Αεράμυνας (AD) και Artillery Weapon Location (AWL).

Στη λειτουργία ΑD, το ραντάρ ανιχνεύει και ταξινομεί όλους τους τύπους εναέριων στόχων και δημιουργεί την εικόνα μάχης στο Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου (Air Situation Picture ASP). Η λειτουργία WLR ανιχνεύει εισερχόμενα βλήματα πυροβολικού και πυραύλους, ενημερώνοντας για την γεωγραφική τοποθεσία των εχθρικών μονάδων.

Επιπλέον, μέσω της δυνατότητας Ελέγχου-Πυρός (Fire Control Radar FCR) είναι ικανό να λειτουργήσει συνεργατικά με τους εκτοξευτές των πυραύλων Derby-I και Python-5-LR παρέχοντας δεδομένα στοχοποίησης στα συστήματα πλοήγησής τους, επιτρέποντας έτσι την προαναφερθείσα ικανότητα κρούσης LOBL.

Επίσης το ELM 2084 λειτουργεί με S-Band ανιχνεύοντας έως και 1.100 διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα με μέγιστο εύρος 470 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα είναι ικανό να διεξάγει λειτουργία Εύρεσης Τοποθεσίας Πυροβολικού ΑWL για 200 εξ’ αυτών. Στο Ισραηλινό στράτευμα αυτήν την στιγμή, το προαναφερθέν ραντάρ λειτουργεί σε συνδυασμό με πάνω από 12 εκτοξευτές Iron Dome, προστατεύοντας αστικά κατοικημένα συμπλέγματα.

ΠΗΓΗ: Future Warfare

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube