REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 2 Αυγούστου 2024

Ουκρανία: Ειδικές Δυνάμεις μάχονται κατά Ρώσων σε Συρία και Αφρική

Ουκρανία: Ειδικές Δυνάμεις μάχονται κατά Ρώσων σε Συρία και Αφρική

Ουκρανικές επιχειρήσεις κατά ρωσικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή

Επιχειρήσεις εναντίον του ρωσικού στρατού έως και τη Μέση Ανατολή επιχειρούν οι ουκρανικές δυνάμεις σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Post. Συγκεκριμένα, η τελευταία από τις ενέργειές τους έλαβε χώρα στα τέλη του Ιουλίου, όταν ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε με drones και άλλα μέσα σε μια ρωσική αεροπορική βάση που βρίσκεται ανατολικά της συριακής πόλης Χαλέπι, σύμφωνα με πηγές GUR που μίλησαν στην ουκρανική εφημερίδα.

Η βάση χρησίμευε, μεταξύ άλλων, για την εκπαίδευση και τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων για να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Πράκτορες της GUR επιβεβαίωσαν ανώνυμα ότι βοηθούν τους Σύρους αντάρτες στις ενέργειές τους κατά των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην αραβική χώρα από το 2015, όταν το Κρεμλίνο επενέβη στην περιοχή για να υποστηρίξει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ουκρανικός στρατιωτικός βραχίονας πληροφοριών έφτασε επίσης στο Σουδάν, όπου Ρώσοι μαχητές της ομάδας Wagner επενέβησαν για να υποστηρίξουν τον στρατό των ανταρτών.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο από την Kyiv Post δείχνει πράκτορες της ουκρανικής GUR να ανακρίνουν αιχμάλωτους μισθοφόρους από το Wagner σε αυτήν την αφρικανική χώρα, η οποία ήταν βασικό μέρος των ρωσικών επιχειρήσεων στην πρώτη φάση του ουκρανικού πολέμου.

«Συνεχίζουμε να διεξάγουμε τον πόλεμό μας όπου είναι δυνατόν να φτάσουμε στους Ρώσους», λέει στην EFE ο Ουκρανός έφεδρος συνταγματάρχης Serguí Grabski, ο οποίος συμμετείχε με τον στρατό, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την παρουσία των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτά τα θέατρα επιχειρήσεων ειρηνευτικές αποστολές στο Ιράκ και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι μυστικές επιχειρήσεις του Κιέβου κατά των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται χιλιάδες χιλιόμετρα από το ουκρανικό μέτωπο επέστρεψαν στις ειδήσεις αυτή την εβδομάδα μετά την εμφάνιση αυτή τη Δευτέρα, για άλλη μια φορά στην Kyiv Post, μιας φωτογραφίας στην οποία αντάρτες Τουαρέγκ που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης του Μάλι ποζάρουν με ένα Ουκρανική σημαία.

Περίπου πενήντα μισθοφόροι σκοτώθηκαν στην ενέδρα, σύμφωνα με τους αντάρτες. Η Μόσχα αναγνώρισε επίσης ότι υπέστη σημαντικές απώλειες.

Η παρουσία μεταξύ των Τουαρέγκ της φωτογραφίας δύο ένοπλων λευκών ανδρών εξαπέλυσε κάθε είδους εικασίες στα κοινωνικά δίκτυα για τη συμμετοχή του Κιέβου στην επιχείρηση.

Στις φήμες συνέβαλαν οι δηλώσεις στην ουκρανική τηλεόραση του εκπροσώπου των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, Άντρι Γιουσόφ. «Οι αντάρτες έλαβαν κρίσιμες πληροφορίες, και όχι μόνο δεδομένα, που τους επέτρεψαν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία την επιχείρηση εναντίον Ρώσων εγκληματιών. Αν και δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, θα υπάρξει συνέχεια», δήλωσε ο Yusov.

Όταν ρωτήθηκε από την EFE εάν οι αντάρτες έλαβαν τις «κρίσιμες πληροφορίες» από τις ουκρανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, ο Yusov απάντησε λακωνικά γραπτώς: «Όχι, δεν έχουμε κάνει αυτή τη δήλωση».

Το πραξικόπημα κατά του Βάγκνερ στο Μάλι πυροδότησε επίσης φήμες ότι οι αποσχιστές αντάρτες είχαν προτείνει στην Ουκρανία να φροντίσει τους αιχμαλωτισμένους μισθοφόρους Βάγκνερ. Ο Yusov δήλωσε στην τηλεόραση ότι αυτές οι πληροφορίες «επαληθεύονται».

Οι υποστηρικτές της στρατιωτικής χούντας δείχνουν μια φωτογραφία του Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής του Ομίλου Wagner, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Niamey του Νίγηρα, στις 20 Αυγούστου 2023.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η ουκρανική GUR να συνεργάζεται με τους Τουαρέγκ, ο έφεδρος συνταγματάρχης Γκράμπσκι απαντά με ένα ηχηρό «όχι».

«Κάποιος στη Μαυριτανία ή στο Μάλι ξεχνά έναν φάκελο με έγγραφα και φωτογραφίες και ένα άλλο άτομο, ας πούμε ένα μέλος του κινήματος Τουαρέγκ, τον βρίσκει και τον χρησιμοποιεί για να προετοιμάσει την επίθεση», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube