Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2024

Δυτική “αρχιτεκτονική ασφαλείας” υπό κατάρρευση! Πόσο απροστάτευτοι είμαστε τελικά

Δυτική “αρχιτεκτονική ασφαλείας” υπό κατάρρευση! Πόσο απροστάτευτοι είμαστε τελικά

Δύο πρόσφατα γεγονότα, απορώντας αιματηρές επιθέσεις από τρομοκράτες, αποτελούν την αφορμή ώστε να αναλυθεί το κεντρικό σημείο του παρόντος άρθρου : πόσο αναποτελεσματικό είναι το οικοδόμημα συλλογής πληροφοριών και μηχανισμού αντίδρασης όσον αφορά γεωπολιτικά και εγκληματικά φαινόμενα.

Το πρώτο αφορά την απόπειρα δολοφονίας Τράμπ και το δεύτερο την ανατίναξη σταθμών συγκοινωνιών στο Παρίσι επί τη ενάρξει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ο ίδιος ο γράφων έχει πολλάκις υποστηρίξει στο παρελθόν σε προηγούμενα άρθρα , φαινόταν εξαρχής χαμένος για το ΝΑΤΟ, ήδη αποδεδειγμένο γεγονός στην πράξη.

Καλά όλα αυτά, οι Δυτικοί λαοί πως θα προστατευθούν μετά από φαινόμενα ανεπάρκειας σαν τα παραπάνω; Η απάντηση, εν είδει προσωπικής εκτίμησης, λέγεται ρεαλιστική αναμόρφωση του συστήματος ασφάλειας με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κάθε χώρας ειδικά και του Αμερικανικού – Ευρωπαϊκού χώρου γενικότερα.

Η Υπηρεσία Υψηλών Προσώπων των ΗΠΑ (Secret Service) δέχτηκε πυρά, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, μετά την επίθεση Τράμπ για πλημμελή έως δόλου σχεδιασμό προστασίας του. Υπήρξε νωρίτερα και η περίπτωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού, με την ίδια αναποτελεσματική παρουσία της φρουράς του. Οι αιτίες είναι 2 σε τέτοιες περιπτώσεις :είτε η ποιότητα του προσωπικού σε εκπαίδευση και προσόντα είναι χαμηλή, είτε η διαφθορά του βρίσκεται στα ύψη, σε επίπεδο μελών και κυρίως ηγεσίας ομάδας προσωπικής φύλαξης. Δηλαδή; Αδιάφοροι για το αντικείμενο τους και σωματικά /ψυχικά ανίκανοι φρουροί, που μπορούν με δωροδοκία να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα. Το ίδιο και οι επόπτες ασφαλείας – αρχιφύλακες. Αν ληφθεί ως δεδομένο ότι τέτοιο προσωπικό προστατεύει το κέντρο πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων της Δύσης (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία), το μέλλον είναι ζοφερό. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά κοινότητες Πληροφοριών ανά τη Δύση που έχουν ως καθήκον και την πάταξη <<διαρροών>>.

Μετά την παραπαίουσα Φύλαξη Υψηλών Προσώπων ανά τη Δύση το κείμενο μεταφέρει την προσοχή του στην προστασία Υποδομών. Το Παρίσι , σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ξανά, δονίστηκε από εκρήξεις μετά από σαμποτάζ σταθμών Μετρό. Στη Μόσχα και τα όρια Γάζας – Ισραήλ υπήρξαν επιθέσεις κατά αμάχων, από ίδιας καταγωγής άτομα. Μήπως η διάσημη Αντιτρομοκρατία αποτελεί μύθο; Στη Δύση υπάρχει ολόκληρη ομάδα Υπηρεσιών Πληροφοριών που ισχυρίζεται επίσημα ότι ασχολείται με διεθνή και εγχώρια τρομοκρατία (βλ Βιβλίο Κώστα Πικραμένου <<Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών στον 21ο αιώνα >>) :CIA-FBI στις ΗΠΑ, ΜΙ6-ΜΙ5 στη Βρετανία, DGSE-DSGI στη Γαλλία, BND-BfV στη Γερμανία. Εντός αυτών υπάρχουν αναλυτές με εκατοντάδες εκθέσεις και πληροφοριακά δελτία να παραδίδονται ίσως και κάθε μέρα. Μια εκτίμηση για <<πρόσφυγες από ισλαμικά κράτη >>, των οποίων ο αριθμός και οι μέθοδοι εισόδου προβληματίζουν, δεν υπάρχει; Είναι θέμα που τυγχάνει αδιαφορίας από τις κυβερνήσεις, ενώ πολίτες <<σιγοβράζουν>>.

Το τελευταίο σκέλος είναι συνδεδεμένο με την Ουκρανία. Πέρα από τη διαφαινόμενη Δυτική ήττα, η σύγκρουση ΝΑΤΟ και Ευρασίας έχει και υβριδικό παράρτημα. Τις προάλλες αεροδρόμια πολλών χωρών δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν λόγω ηλεκτρονικής βλάβης, χάκινγκ αναφέρεται ως η κύρια αιτία. Η Ρωσική GRU λέγεται ότι προετοίμαζε δολοφονία Γερμανού αξιωματούχου πολεμικής βιομηχανίας, όπως και άλλων Ευρωπαίων ομολόγων του, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στη Γερμανία . Στην Τσεχία και τη Βουλγαρία ανατινάχθηκαν το 2014 αποθήκες του ΝΑΤΟ με στρατιωτικό υλικό. Οι δράστες βρήκαν καταφύγιο σε βίλα Ρώσων πρακτόρων στη Χαλκιδική (αποκάλυψη Τ. Τέλλογλου). Ο Στέφανος Χίος στην εφημερίδα <<Μακελειό>> υποστήριξε ότι η αστυνομική επιχείρηση στην Ι. Μ. Εσφιγμένου είναι πέραν κι άλλων αιτίων προσπάθεια ανακοπής της Ρωσικής διείσδυσης στο Άγιο Όρος μέσω των Ρωσικών μονών, που θεωρούνται και σταθμοί Ρώσων πρακτόρων που υποδύονται τους καλόγερους. Οι Ορθόδοξες μονές έχουν την ιστορία τους η αλήθεια είναι, και ο Ρωσικός παράγοντας το Ορθόδοξο στοιχείο το χρησιμοποιεί χωρίς τρομερά αποτελέσματα έως τώρα.

Σχετική με το θέμα είναι και η περίπτωση της εξουδετέρωσης 2 Αράβων ηγετών τρομοκρατών σε Λίβανο και Ιράν από τη ΜΟΣΣΑΝΤ του Ισραήλ. Την είδηση οι γεωπολιτικοί αναλυτές τη θεωρούν τομή στο θέμα της Μ. Ανατολής Υποτίθεται πως οι θανόντες ζούσαν υπό κρατική προστασία. Τα κενά ασφαλείας και κυρίως οι πηγές πληροφόρησης για το χώρο κατοικίας των στόχων δείχνουν μια υπηρεσία πληροφοριών τι μπορεί να καταφέρει. Φυσικά η Δύση έχει αντίστοιχες υπηρεσίες για τέτοιες αποστολές, αλλά ποιος την προστατεύει όταν εκείνες προέρχονται από αντίπαλες χώρες;

Οι παραπάνω πληροφορίες κατέδειξαν ως ρεαλιστική την εκτίμηση που εξέφρασε ο γράφων αναφορικά με το τι θα προστάτευε τα Δυτικά κράτη και τους πολίτες τους από τις ήδη υφιστάμενες απειλές. Οι τελευταίες σχετίζονται με τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Έως τότε που οι Κυβερνήσεις θα αποφασίσουν να λύσουν όντως το πρόβλημα, η λύση για κάθε πολίτη με βάση τους στόχους των υφιστάμενων απειλών που αναφέρθηκαν θεωρείται κατά το γράφοντα μόνο η νόμιμη Αυτοάμυνα.

ΠΗΓΗ: agrinioreport.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube