REAL TIME |

Η Τουρκία πάνω από το κεφάλι μας! Η τουρκική πολεμική αεροπορία θα φυλάσσει τον βουλγαρικό εναέριο χώρο…

Η Τουρκία πάνω από το κεφάλι μας! Η τουρκική πολεμική αεροπορία θα φυλάσσει τον βουλγαρικό εναέριο χώρο…

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας προκειμένου να τον διαφυλάξουν από εχθρικές παραβιάσεις.

Αυτό υπεγράφη από τη Σόφια και την Άγκυρα και εγκρίθηκε την Τετάρτη από το βουλγαρικό υπουργικό  Συμβούλιο προκειμένου να σταλεί για ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Παρόμοιες αεροπορικές επιχειρήσεις αστυνόμευσης πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ της βουλγαρικής, της ρουμανικής και ελληνικής αεροπορίας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια πτήσεων εχθρικών αεροσκαφών κοντά στον εναέριο χώρο μια από τις χώρες, θα απογειώνονται μαχητικά υπηρεσίας από μία από τις χώρες. Αυτό εξοικονομεί καύσιμα και ώρες πτήσεις.

Η Βουλγαρία ζήτησε προστασία του εναέριου χώρου της  λόγω προβλημάτων συντήρησης των μαχητικών που έχει, των ρωσικών MG-29.

Διευκρινίζεται ότι το συμβόλαιο που θα υπογράψουν η Βουλγαρία και η Τουρκία δεν είναι συμφωνία για κοινή προστασία του εναέριου χώρου, όπως είναι με τις ΗΠΑ και την Ιταλία (βάσει της οποίας εδρεύουν στη Βουλγαρία αεροπλάνα ξένων χωρών).

Θα ισχύει μόνο για διασυνοριακές πράξεις π.χ. καταδιώκοντας ένα παραβατικό αεροσκάφος τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τότε θα μπορούν να εισέλθουν στον βουλγαρικό εναέριο χώρο.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στο ΝΑΤΟ με τα σχεδόν 700 μαχητικά αεροσκάφη της.

Η ιδέα να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία υπήρχε από το 2018, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί, σημειώνει η βουλγαρική 24chasa.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube