REAL TIME |

Παλαιστίνη 1 Αυγούστου 2024

Χαμάς: Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια

Χαμάς: Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια

REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo

Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι

Η διαδικασία διαδοχής στο τιμόνι της Χαμάς, μετά την εξόντωση Χανίγια, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια χαοτική και χρονοβόρα .

Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο σε νέες φιλοϊρανικές προσωπικότητες να ανέλθουν κορυφή της Χαμάς.

Ένα από τα άτομα που φέρεται πιθανός για αντικαταστάτης είναι ο Γεχίγια Σινβάρ (Yehiya Sinwar), ο σημερινός επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Και υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Χανίγια.

Ο Χαλίντ Μεσάλ (στη φωτογραφία με τον Χανίγια) ο οποίος θεωρείται λιγότερο ακραίος, ίσως ανταποκριθεί στην πρόκληση της νέας ηγεσίας. Στην πραγματικότητα, είχε ηγηθεί της Χαμάς για χρόνια πριν από τον Χανίγια, αλλά πάντα οι σχέσεις του με το Ιράν ήταν δύσκολες.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Ζαχέρ Τζαμπάριν (Zaher Jabareen), ο τομέας ευθύνης του οποίου είναι εν γένει οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Ο Τζαμπάριν ενδέχεται να παίξει βασικό ρόλο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube