Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει πει πολλά για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αρνείται να σχολιάσει το γεγονός. «Δεν σχολιάζουμε αυτό το συγκεκριμένο συμβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επικαλείται ψήφισμα του ΟΗΕ

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα πως ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ μπορεί να αποτραπεί με την άμεση εφαρμογή ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που απαγορεύει στις ένοπλες οργανώσεις στον νότιο Λίβανο να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε πως έστειλε επιστολή σε δεκάδες ομολόγους του καλώντας για εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 στο τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ το 2006.

Το ψήφισμα ορίζει πως καμία ένοπλη οργάνωση δεν πρέπει να έχει παρουσία ανάμεσα στον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου και τα σύνορα. Ο ποταμός απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως ο μοναδικός τρόπος να τον αποτρέψουμε είναι η άμεση εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701», αναφέρει στην επιστολή του ο Κατς.

Η αντίδραση των Ισραηλινών

Μια σημαντική επιτυχία στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς είδαν οι Ισραηλινοί με την είδηση του θανάτου του Χανίγια. «Ο Ισμαήλ Χανίγια εξολοθρεύθηκε στην Τεχεράνη», αναφέρει ένα ταυτόσημο μπάνερ στη σχεδόν συνεχή ειδησεογραφική κάλυψη τεσσάρων μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων σήμερα.

Σχολιαστές και ειδικοί σχολιάζουν τις ικανότητες που απαιτήθηκαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τέτοια δολοφονία και κάνουν υποθέσεις για τον πιθανό αντίκτυπο στον πόλεμο στη Γάζα και τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στο Ισραήλ επικρατούσε εν πολλοίς ικανοποίηση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι σκότωσε έναν από τους πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στη Βηρυτό ανταποδίδοντας μια φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν.

«Είναι μια καταπληκτική επιτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών σε σύνδεση με τις επιχειρήσεις, που οδήγησε στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Άμος Γκίλαντ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας, στο Channel 12. «Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση μπορούμε να πούμε ότι ήταν εντυπωσιακή, όποιος κι αν την έφερε εις πέρας».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία του Χανίγια, ούτε και ο υπουργός Άμυνας. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ανήρτησε μια φωτογραφία του Χανίγια στο Facebook με τη λέξη «εξοντώθηκε» στο μέτωπό του.

Υφυπουργοί που δεν συμμετέχουν στον στενό κύκλο των αξιωματούχων ασφαλείας οι οποίοι παίρνουν τις στρατηγικές αποφάσεις χαιρέτισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επιχείρηση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει επίσημα το Ισραήλ.

Ο υπουργός Διασποράς Αμιχάι Τσίκλι ανήρτησε στο X βίντεο που δείχνει τον Χανίγια να παρακολουθεί μία εκδήλωση στην οποία το πλήθος φωνάζει «Θάνατος στο Ισραήλ». Ο Τσίκλι έγραψε: «Προσέχετε τι εύχεστε».

Η δολοφονία σημειώθηκε καθώς παραπαίουν οι διαπραγματεύσεις για μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που μεσολαβούν στις συνομιλίες, είπαν πως η δολοφονία μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. Το Ιράν και η Χαμάς απείλησαν με αντίποινα, όμως για πολλούς το χτύπημα στον ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ καλωσορίστηκε ως μια ενδεχόμενη ενίσχυση των πιθανοτήτων τερματισμού του πολέμου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη λάβει ώθηση στις δημοσκοπήσεις μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, και τα διαδοχικά χτυπήματα στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς αποκατέστησαν την εικόνα του Ισραήλ που αναλαμβάνει δράση εναντίον των εχθρών του, δήλωσε ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού.

Ναυτεμπορική