Τί προβλέπει ο οίκος Fitch για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν;

Τί προβλέπει ο οίκος Fitch για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν;

Μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία θα παρεμποδιστεί από την απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν για διάδρομο μέσω του αρμενικού εδάφους, καθώς και από τις αλλαγές στο σύνταγμα της τελευταίας, στις οποίες θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσει πολιτικά.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, δεν αναμένεται κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ερεβάν και Μπακού. «Η Αρμενία διαπραγματεύεται την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν – μετά την πλήρη απώλεια του εδαφικού ελέγχου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2023.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings, μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία θα παρεμποδιστεί από την απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν για διάδρομο μέσω του αρμενικού εδάφους, καθώς και από τις αλλαγές στο σύνταγμα της τελευταίας, στις οποίες θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσει πολιτικά. «Το βασικό μας σενάριο δεν προβλέπει κλιμάκωση της σύγκρουσης, αν και τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν σε αρμενικό έδαφος και υπάρχουν περιστασιακές ανταλλαγές πυρών», ανέφερε ο οίκος.

Στην έκθεσή του, ο τελευταίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις Αρμενίας και Ρωσίας, σημειώνοντας: «Οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν προφανώς επιδεινωθεί. Ωστόσο, οι εμπορικοί δεσμοί με τη Ρωσία παραμένουν ισχυροί και η εξάρτηση της Αρμενίας από τη Ρωσία για την ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ μεγάλη». Η Fitch δεν αναμένει δευτερογενείς κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου ή της ΕΕ κατά της Αρμενίας και αναμένει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Αρμενίας θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σταθερές οι προοπτικές της Αρμενίας

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε μακροπρόθεσμες κρατικές νομισματικές εκδόσεις σε «BB-» με σταθερές προοπτικές. Συγκεκριμένα, στην έκθεση που δημοσίευσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρεται ότι η αξιολόγηση «BB-» της Αρμενίας αντικατοπτρίζει το κατά κεφαλήν εισόδημα και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης που είναι συγκρίσιμα με χώρες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και σταθερές μακροοικονομικές πολιτικές. Ταυτόχρονα, το σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας, ο οργανισμός τόνισε ότι συνεχίζεται χάρη στην ισχυρή εσωτερική μετανάστευση από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τώρα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,7% το 2023 και κατά 9,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο τουρισμός και ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης, η έναρξη λειτουργίας του ορυχείου χρυσού Amoulsar από το 2025 αναμένεται να είναι θετική για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη», αναφέρει ο οργανισμός στην έκθεσή του, η οποία προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας θα αυξηθεί κατά 6 τοις εκατό το 2024, 5,5 τοις εκατό το 2025 και 5,1 τοις εκατό το 2026.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube