Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από τη βάση Sde Teiman, μετά τη σύλληψη των κατηγορούμενων εφέδρων από την ισραηλινή στρατιωτική αστυνομία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε να υπάρξει ηρεμία.

Σύμφωνα με το BBC, διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης σε μια δεύτερη στρατιωτική βάση, όπου έφεδροι οδηγήθηκαν για ανάκριση, ωστόσο δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας τους απομάκρυναν.

Η βάση Sde Teiman, στο νότιο Ισραήλ, βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο αναφορών για κακομεταχείριση κρατουμένων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ τις οποίες επικαλείται το BBC, τουλάχιστον εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου, φερόμενου μέλους της Χαμάς, που συνελήφθη στη Γάζα.

Ακροδεξιοί βουλευτές στους διαδηλωτές

Τη Δευτέρα, δεκάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων ακροδεξιών βουλευτών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εισέβαλαν στη βάση, φωνάζοντας «δεν θα εγκαταλείψουμε τους φίλους μας, σίγουρα όχι για τους τρομοκράτες».

Κάποιοι στρατιώτες στη βάση φέρονται να χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον των στελεχών της στρατιωτικής αστυνομίας που έφτασε για να συλλάβει τους έφεδρους.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η έρευνα για τη συμπεριφορά των στρατιωτών πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους θυμού, ο νόμος ισχύει για όλους».

Ωστόσο, ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν καταδικάσει τη σύλληψη των εφέδρων. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χαρακτήρισε τη σύλληψή τους «επαίσχυντη».

Ναυτεμπορική