Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησε να δώσει κατάθεση στο FBI, το οποίο διερευνά την απόπειρα δολοφονίας αυτού του μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Οι συνεντεύξεις θυμάτων αποτελούν μέρος ρουτίνας των ποινικών ερευνών, αλλά είναι εθελοντικές.

Πού εστιάζουν οι έρευνες

Ο Κέβιν Ρότζεκ, ο ειδικός πράκτορας που είναι υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στο Πίτσμπουργκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα ότι οι ερευνητές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην αποκάλυψη του κινήτρου του 20χρονου επίδοξου δολοφόνου.

Οι αναζητήσεις του δράστη

Ο δράστης, ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ήταν «εξαιρετικά ευφυής» και είχε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σκοποβολή, δήλωσε ο Ρότζεκ. Ενώ οι αξιωματούχοι είχαν ήδη αποκαλύψει ότι ο Κρουκς έψαχνε «πόσο μακριά ήταν ο Όσβαλντ από τον Κένεντι» πριν από τον πυροβολισμό, ο Ρότζεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έκανε επίσης αναζητήσεις που αφορούσαν «σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, γεγονότα μαζικών πυροβολισμών, πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού νωρίτερα φέτος».

Ο κύριος κοινωνικός του κύκλος «φαίνεται να περιορίζεται στην άμεση οικογένειά του, καθώς πιστεύουμε, ότι είχε λίγους φίλους και γνωστούς σε όλη του τη ζωή», δήλωσε ο Ρότζεκ.

«Ενώ η έρευνα του FBI μπορεί να μην έχει ακόμη προσδιορίσει το κίνητρο, πιστεύουμε ότι το υποκείμενο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να αποκρύψει τις δραστηριότητές του», δήλωσε ο Ρότζεκ. «Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι ενέργειές του δείχνουν επίσης προσεκτικό σχεδιασμό ενόψει της προεκλογικής συγκέντρωσης».

Χρησιμοποίησε ψευδώνυμο για να αγοράσει όπλα και χημικά

Ο Κρουκς χρησιμοποίησε επίσης ψευδώνυμα για να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα.

«Ξεκινώντας από την άνοιξη του 2023, το υποκείμενο πραγματοποίησε περισσότερες από 25 διαφορετικές αγορές σχετικές με πυροβόλα όπλα από διαδικτυακό πωλητή πυροβόλων όπλων χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο», δήλωσε ο Ρότζεκ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο Crooks έκανε επίσης «έξι διαδικτυακές αγορές υλικών που σχετίζονται με χημικές πρόδρομες ουσίες και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των εκρηκτικών μηχανισμών που βρέθηκαν στο όχημα και στο σπίτι του υποκειμένου», δήλωσε ο Ρότζεκ.

«Για αυτές τις αγορές χρησιμοποίησε ψευδώνυμα», πρόσθεσε.

Ο Μπόμπι Γουέλς, υποδιευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Διεύθυνσης στα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το γραφείο δυσκολεύτηκε αρχικά να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς λόγω της κρυπτογράφησής τους. Αλλά από τότε που απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δράστης χρησιμοποιούσε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κυρίως για να κάνει ηλεκτρονικές αγορές.

«Εντοπίσαμε επίσης ορισμένους πρόσθετους λογαριασμούς και πληροφορίες αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων ψευδώνυμων που χρησιμοποιούσε σε αυτές τις κρυπτογραφημένες πλατφόρμες», δήλωσε ο Γουέλς.

Πηγή: CNN