REAL TIME |

Ινδία , Πακιστάν 30 Ιουλίου 2024

Μόντι: Το Πακιστάν υποστηρίζει την Τρομοκρατία και τον Πόλεμο δι’ Αντιπροσώπων

Μόντι: Το Πακιστάν υποστηρίζει την Τρομοκρατία και τον Πόλεμο δι’ Αντιπροσώπων

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε την Παρασκευή ότι το Πακιστάν προσπαθεί να παραμείνει επίκαιρο μέσω της «τρομοκρατίας» και του «πολέμου αντιπροσώπων», αλλά τα «ανίερα σχέδιά του» δεν θα πετύχουν ποτέ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατηγόρησε επίσης το Πακιστάν ότι δεν διδάχθηκε από τις «επαίσχυντες» ενέργειές του και τις προηγούμενες αποτυχίες του, συνεχίζοντας να διατηρεί τις διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία και τους πολέμους αντιπροσώπων.

Ο Μόντι δήλωσε ότι τα «σχέδια» του Ισλαμαμπάντ δεν θα πετύχουν ποτέ.

Αυτό έγινε την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, αφού ο Μόντι επισκέφθηκε το μνημείο για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν το 1999 στην περιοχή Καργκίλ των Ιμαλαΐων. Είπε ότι μιλάει από ένα μέρος όπου «οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας» θα ακούσουν ξεκάθαρα τη φωνή του.

Ο Ινδός Πρωθυπουργός είπε: «Οι άθλιες προσπάθειες του Πακιστάν στο παρελθόν είχαν αποτύχει, αλλά η χώρα συνεχίζει να προσπαθεί να βοηθήσει την τρομοκρατία και τους πολέμους με αντιπροσώπους».

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο γειτόνων με πυρηνικά όπλα στη Νότια Ασία, ήταν ταραχώδεις εδώ και δεκαετίες. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές μαχητές κατά του Δελχί στο Κασμίρ.

Και οι δύο χώρες διεκδικούν την πλήρη ιδιοκτησία της περιοχής των Ιμαλαΐων του Κασμίρ, αλλά επί του παρόντος ελέγχουν ξεχωριστά τμήματα της.

Το Πακιστάν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς Ινδών αξιωματούχων ότι υποστηρίζει μαχητές, δηλώνοντας ότι παρέχει μόνο «διπλωματική και ηθική υποστήριξη» στους κατοίκους του Κασμίρ που επιδιώκουν την αυτοδιάθεση.

Ο Μόντι, αναφερόμενος στις διαμάχες στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, δήλωσε ότι η Ινδία θα ξεπεράσει τις όποιες προκλήσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένουν βαθιά ριζωμένες σε ιστορικές εχθρότητες και στρατηγικές διαφορές.

Τα ισχυρά λόγια του Μόντι υπογραμμίζουν τη στάση της Ινδίας ενάντια σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως υποστήριξη του Πακιστάν στην τρομοκρατία και την παρέμβαση στο Κασμίρ.

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές πολυπλοκότητες συνεχίζουν να καθορίζουν τη σχέση τους, επηρεάζοντας την περιφερειακή σταθερότητα και τις διεθνείς αντιλήψεις.

Οι προσπάθειες επίλυσης αυτών των ζητημάτων παραμένουν άπιαστες εν μέσω περιοδικών κλιμακώσεων και διπλωματικών ελιγμών με στόχο την διεκδίκηση των αντίστοιχων εθνικών συμφερόντων στην περιοχή.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube