REAL TIME |

Παντελής Σαββίδης: Η σημειολογία της βράβευσης του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παντελής Σαββίδης: Η σημειολογία της βράβευσης του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα τιμήσει τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο, μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή προσωπικότητα στον ελλαδικό χώρο προερχόμενη από τον κυπριακό ελληνισμό.
Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος δεν είναι μια τυχαία περίπτωση και η βράβευσή του περικλείει έναν συμβολισμό.
Ο Ήφαιστος πολέμησε το 1974 κατά την εισβολή, ανήκε στα κυπριακά ΟΥΚ και η μονάδα του έμεινε στα μετόπισθεν της προέλασης των τούρκων και δρούσε από εκεί.
Μετά την τουρκική κατοχή ήρθε στον ελλαδικό χώρο όπου ακολούθησε ακαδημαϊκή πανεπιστημιακή καριέρα αρθρογραφώντας, παράλληλα, κατά της κατοχής και των ελλαδικών και κυπριακών αντιλήψεων αποδοχής των κατοχικών δεδομένων. Ενθάρρυνε, δηλαδή, ένα πνεύμα αντίστασης.
Όλη η αρθρογραφία, η εκδοτική προσπάθεια, η συμμετοχή στο δημόσιο λόγο και η δραστηριότητα του Παν. Ήφαιστου διακρίνεται από ένα πνεύμα αντίστασης στον κατακτητή και στο αθηναϊκό κατεστημένο που νοιώθει την Κύπρο ως βαρίδι και θέλει να απαλλαγεί από αυτό.
Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη προεξάρχοντος του ιδίου του πρωθυπουργού είναι η χαρακτηριστικότερη έκφραση αυτής της πολιτικής.
Προεκλογικό ο κ. Χριστοδουλίδης υιοθέτησε τον δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα ως προσανατολισμό λύσης. Μετά επέπεσε επάνω του η Αθήνα και όχι, μόνο, του άλλαξε την πολιτική αλλά την αποστέωσε, έβαλε το κυπριακό στο ράφι και του το είπε ρητά. Ο ωμός ρεαλισμός Γεραπετρίτη ως έκφραση της πολιτικής Μητσοτάκη στερείται οποιασδήποτε λογικής αντίστασης στον τουρκικό επεκτατισμό. Στερείται και οποιουδήποτε πνεύματος αντίστασης στις τουρκικές ορέξεις. Ο συμβολισμός της αυθόρμητης επίκυψης Γεραπετρίτη αποκαλύπτει την πολιτική του.
Η Τουρκία είναι σαφής ως προς τις επιδιώξεις της.
Θα βάλει πόδι πρώτα στην Κύπρο με τον τρόπο που θέλει, θα ακολουθήσει το Αιγαίο και στη συνέχεια σειρά θα έχει η Θράκη. Ίσως ως τη Θεσσαλονίκη όπως δήλωσε ο Ερντογάν που την περιέλαβε στον χάρτη της καρδιάς του.
Ενδεχομένως στην Αθήνα να θεωρούν πως αφού η κατακτητική μανία της Τουρκίας δεν περιλαμβάνει και τους ίδιους το κακό δεν θα είναι μεγάλο. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Απλώς θα καθυστερήσει η σειρά τους.
Ένα μέρος του ελληνισμού αγωνίζεται για επιβίωση εν μέσω χάους στην Αθήνα. Η Λευκωσία πρέπει να ενθαρρυνθεί να αντισταθεί στην ολοφάνερη αθηναϊκή τάση / επιθυμία να σερβίρει την Κύπρο στο πιάτο ως πρώτη δόση μεγάλων υποχωρήσεων που, επαναλαμβάνω, είναι το Αιγαίο και η Βόρειος Ελλάδα μέχρι την Θεσσαλονίκη.
Εδώ βρισκόμαστε. Αυτά σηματοδοτεί η βράβευση Ήφαιστου. Ποια θέση θα πάρουμε;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube