Παναγιώτης Ήφαιστος: Τελειώστε εδώ και τώρα την κατοχή!

Παναγιώτης Ήφαιστος: Τελειώστε εδώ και τώρα την κατοχή!

Παναγιώτης Ήφαιστος: Έγκλημα πολέμου. Τελειώστε την κατοχή! Να επανέλθουμε στη διεθνή τάξη. Γιατί η Ελλάδα δεν εξισορροπεί στρατιωτικά την Τουρκία στην Κύπρο; Έχει ανάγκη να το κάνει και να γίνει πιο ορθολογιστική η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Μας λένε συνεχώς “δώστε” και δεν παίρνουμε τίποτα, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων.

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο, αναλύει στο Newshub.gr τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Η εξέλιξη των γεγονότων δείχνουν ότι όπως, εξελίχθηκαν οι θέσεις μας, δεν οδήγησαν σε λύση. Μία ανάλυση κόστους- οφέλους δείχνει ότι η στάση που ακολουθεί η Ελληνική πλευρά, οδηγεί προς μεγάλη αστάθεια!

Στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει άλλο κράτος με την διχοτομημένη μορφή που έχει η Κύπρος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, μετά την εισβολή, ήταν ξεκάθαρες, ότι τα παράνομα τετελεσμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν τρόπο λύσης!

Επίσης το 2004 όταν η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ, υπήρχε ρήτρα στη πράξη προσχώρησης, η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι μόνο εάν τελείωνε η εισβολή στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, θα μπορούσε να μπει στην ΕΕ. Άρα έχουμε υπάρχει ένα πλήρες διεθνές νομικό και πολιτικό κεκτημένο που είναι συμβατό με αυτό που ονομάζουμε Διεθνής Τάξη.

Το αδιέξοδο αυτό βλάπτει και τις δύο πλευρές δηλαδή και τους Τούρκους.
Το κυπριακό αποτελεί το μεγάλο άξονα των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερο, είναι επίσης, αυτό που συνδέεται με όλα τα άλλα ζητήματα. (Υφαλοκρηπίδα , θαλάσσιες ζώνες) Τρίτον η γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας θα είναι τεράστια.

Η διέξοδος είναι μόνο μία: Απαιτείς την εφαρμογή του δικαίου της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας και αποσύρεις όλα τα άλλα. Δεύτερο η Ελλάδα πρέπει να εξισορροπεί στρατιωτικά την Κύπρο με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube