ΗΠΑ 29 Ιουλίου 2024

Ο JD Vance, υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Τραμπ, δυσκολεύεται να πείσει τους ψηφοφόρους

Ο JD Vance, υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Τραμπ, δυσκολεύεται να πείσει τους ψηφοφόρους

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, Βανς, δυσκολεύεται να κερδίσει συμπάθειες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

Της Molly Bohannon

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, γερουσιαστής JD Vance από το Οχάιο, δυσκολεύεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις από τότε που ανακοινώθηκε ως υποψήφιο No2 του πρώην (και εκ νέου υποψήφιου) προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να τον βλέπει ακόμα με δυσμένεια ή να μην τον γνωρίζει, σύμφωνα με μια σειρά ερευνών μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη, διαπίστωσε μια μικρή αλλαγή στα ποσοστά ευνοϊκών κρίσεων για τον Βανς, με το 32% των ερωτηθέντων να τον αντιμετωπίζουν ευνοϊκά σε σύγκριση με το 24% την προηγούμενη εβδομάδα, αν και οι αρνητικές γνώμες για την υποψηφιότητά του αυξήθηκαν επίσης, πηδώντας, από το 30% στο 39%.

Δημοσκόπηση του NPR/PBS News/Marist που διεξήχθη τη Δευτέρα και ρωτούσε εάν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι βρήκαν τον Βανς θετική ή αρνητική πολιτική φιγούρα, μέτρησε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες (36%) δεν ήταν σίγουροι ή δεν είχαν ακούσει γι’ αυτόν – αν και οι αριθμοί ήταν διαφορετικοί ανάλογα με τις γραμμές του κόμματος, με το 51% των Δημοκρατικών να τον κρίνουν αρνητικά, σε σύγκριση με το 11% των Ρεπουμπλικανών, ενώ το 57% των Ρεπουμπλικανών τον αντιμετωπίζουν ευνοϊκά, σε σύγκριση με το 18% των Δημοκρατικών.

Δημοσκόπηση του CNN συνέκρινε τις θετικές γνώμες για τον Βανς με εκείνες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στα τέλη Ιουνίου -πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών- και διαπίστωσε ότι η θετική διάθεση προς το πρόσωπό του εκτινάχθηκε από το 13% στο 28%, ενώ η αρνητική εκτινάχθηκε από 20% σε 34%, με τον αριθμό των ερωτηθέντων που δεν τον είχαν ακούσει ποτέ να υποχωρεί από 51% σε 16%.

Έρευνα του YouGov που διεξήχθη από Κυριακή έως Τρίτη ήταν η πιο εμπεριστατωμένη στις ερωτήσεις της για τον Βανς, ρωτώντας αν οι άνθρωποι τον θεωρούσαν θετική παρουσία και αν πίστευαν ότι ήταν καλή επιλογή, που θα ενισχύσει τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει, αν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλείψει και πώς ερμήνευαν οι άνθρωποι την ιδεολογία του (το 70% πιστεύει ότι είναι συντηρητικός ή μετριοπαθής).

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ο Βανς είχε 75% θετικές γνώμες, με το 61% να πιστεύει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος, ενώ το 74% πιστεύει ότι ήταν είτε μια πολύ καλή επιλογή ή έστω απλώς καλή ως συνυποψήφιος του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί αναμενόμενα νιώθουν διαφορετικά για τον Βανς: του έδωσαν βαθμολογία 8%, μόλις το 15% πίστευε ότι ήταν καλή επιλογή για τη θέση του συνυποψήφίου του Τραμπ, ενώ το 7% πίστευε ότι έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος.

Οι αριθμοί δημοσκοπήσεων του CNN για τον Βανς έδειξαν ότι είναι ο λιγότερο συμπαθής υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 1980 και ο πρώτος που έχει καθαρά περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες για το πρόσωπό του.

58%. Αυτό είναι το πόσο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της YouGov θεωρούν ότι ο Βανς ενισχύει τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές – σε σύγκριση με το 16% των Δημοκρατικών – ενώ το 27% πιστεύουν ότι δεν θα κάνει καμία διαφορά. Μόλις το 3% των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Βανς μειώνει τις πιθανότητες του Τραμπ, σε σύγκριση με το 20% των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Βανς ως συνυποψήφιό του την πρώτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, λέγοντας σε μια ανάρτησή του στο Truth Social ότι πίστευε ότι ο Βανς ήταν “το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει τη θέση του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών”. Ο Τραμπ φέρεται να εξέτασε μια σειρά από άλλες επιλογές, όπως ο γερουσιαστής Marco Rubio, από τη Φλόριντα, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum και ο γερουσιαστής Tim Scott, από τη Νότια Καρολίνα. Ο Βανς, 39 ετών, είναι ακόμα σχετικά νέος στην πολιτική: εξελέγη στη Γερουσία το 2022 – με την υποστήριξη του Τραμπ – αλλά έγινε γνωστός το 2016, όταν και δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, το γνωστό βιβλίο”Hillbilly Elegy”.

Πριν από τη θητεία του στη Γερουσία, ο Βανς ήταν επικριτής του Τραμπ και είχε δηλώσει ότι δεν τον ψήφισε το 2016, ενώ είχε αναφέρει κάποτε, σε άρθρο γνώμης στους New York Times, ότι ο Τραμπ ήταν “ακατάλληλος για το ανώτατο αξίωμα του έθνους μας”.

Το 2021, ωστόσο, ο Βανς είπε ότι έκανε “λάθος” σχετικά με τον Τραμπ και ότι μετάνιωσε για όσα αρνητικά είχε πει εναντίον του. Έκτοτε, ο Βανς είναι πιο διαπρύσιος κήρυκας της πολιτικής Τραμπ στη Γερουσία, προωθώντας ιδέες περί εκλογικής νοθείας, υποστηρίζοντας τη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων και εναντιωνόμενος στη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία.

forbesgreece.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube