Ισραήλ 29 Ιουλίου 2024

CNN για Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Μπορεί τελικά να ξεκινήσει ένας πόλεμος που κανείς δεν επιθυμεί;

CNN για Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Μπορεί τελικά να ξεκινήσει ένας πόλεμος που κανείς δεν επιθυμεί;

Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ;

Το τελευταίο πλήγμα με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 παιδιά και έφηβοι φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσουν πυρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ωστόσο φαίνεται ότι σήμερα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η αντίδραση του Ισραήλ στην πολύνεκρη επίθεση ήταν άμεση – αφού πρώτα υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «πολύ ακριβό τίμημα». Ήδη, ο στρατός εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου. Από την πλευρά της, η Βηρυτός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Στο Ισραήλ, η επίθεση έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη. Χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθησαν στις κηδείες των παιδιών και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν θυμό και οργή για την αδικαιολόγητη επίθεση της Χεζμπολάχ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ ενώ το Ισραηλινό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η επίθεση του Σαββάτου συνιστά την «υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών» από τη Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», τονίζοντας ότι «ήταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν». Πρόσεθεσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους.

Μπορεί να ξεκινήσει ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ;

«Αυτό για το οποίο ανησυχώ κάθε μέρα είναι ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός ή ένα ατύχημα… χτυπά ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά ή χτυπά ένα άλλο είδος πολιτικού στόχου, που θα μπορούσε να αναγκάσει το πολιτικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα να προβεί σε αντίποινα με τρόπο που θα διολισθήσει σε πόλεμο. Ακόμα κι αν και οι δύο πλευρές πιθανώς κατανοούν ότι ένας μεγαλύτερης κλίμακας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ο Άμος Χοστάιν, ανώτερος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν.

Το ισοδύναμο αυτού του λεωφορείου ήρθε το βράδυ του Σαββάτου, στα Υψίπεδα του Γκολάν, αναφέρει το CNN.

Μπορεί να επαληθευτεί ο φόβος του Χοχστάιν για μια σύγκρουση μεγαλύτερης κλίμακας;

Σύμφωνα με αυτά που διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, μάλλον ναι. «Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξη το βράδυ του Σαββάτου. «Η απάντηση θα είναι ανάλογη».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα. Η αντίδραση θεωρείται δεδομένη και ενδέχεται να έρθει και εντός της ημέρας. Την ίδια ώρα, ένας διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη, για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πριν προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «να δουν τη σύγκρουση να κλιμακώνεται».

Η αντίδραση, μέχρι στιγμής, δεν προδίδει την αρχή ενός πολέμου. Πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας από το να μας χτυπήσουν… είναι να αντεπιτεθούμε και να τους χτυπήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε στο CNN ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Εδώ και μήνες, η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Με τον ισχυρότερο πληρεξούσιο του Ιράν να εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες που στρέφονται νότια, ο φόβος για έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον Λίβανο και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ μεγαλώνει.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Άρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης της Carnegie Endowment for International Peace, μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση «έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή την περιοχή: έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να παρασύρει μαζί του τον Κόλπο».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Και όμως, κατά τους τελευταίους σχεδόν 10 μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα αποσύρονταν πριν βρεθούν «στο χείλος του γκρεμού».

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ εξουδετέρωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν ήρθε. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ σκότωσε στη Δαμασκό έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRCHG). Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος και πάλι, δεν ήρθε.

«Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ακόμη και όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν»

Το status quo, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί, σχολιάζει το CNN. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ισραήλ μοιάζουν με πόλεις φαντάσματα. Μια παρόμοια εικόνα διαδραματίζεται στο νότιο Λίβανο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν παρά μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει εντελώς την απειλή της Χεζμπολάχ, από τα σύνορά του, πίσω στον ποταμό Λιτάνι, όπως προβλέπει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο μερών, το 2006. «Αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, το Ισραήλ θα το κάνει», είχε δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τον Δεκέμβριο.

Και έτσι, παρά τις επιθέσεις, τις εσωτερικές πιέσεις, τους φόβους και τις κλιμακώσεις, οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να σιγοβράζουν. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει αυτόν τον πόλεμο, αλλά όπως είχε προειδοποιήσει ο Χοχστάιν, «πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ιστορικά σε όλο τον κόσμο ακόμη και όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή».

Πηγή: CNN, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube