Η Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής της εκστρατείας και παρέδωσε ένα βασικό μήνυμα.

Προτού γίνει γερουσιαστής των ΗΠΑ και στη συνέχεια αντιπρόεδρος, η Χάρις υπενθύμισε στο πλήθος ότι ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και εισαγγελέας δικαστηρίων. “Σε αυτούς τους ρόλους”, είπε, “τα έβαλα με δράστες κάθε είδους: αρπακτικά που κακοποιούσαν γυναίκες- απατεώνες που έκλεβαν τους καταναλωτές- απατεώνες που παραβίαζαν τους κανόνες για το δικό τους όφελος. Επομένως, ακούστε με όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ”.

Σε αυτές τις εκλογές, το διακύβευμα για το μέλλον είναι ιδιαίτερα σαφές και τρομακτικά υψηλό. Η Χάρις θα πρέπει να υποστηρίξει τον πλουραλισμό και την ελευθερία, τα πολιτικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια στην αυταρχική καταπίεση του Τραμπ και τις συνέπειές της για τις γυναίκες, τους μαύρους και οποιονδήποτε δεν συμμορφώνεται με την ιεραρχία των λευκών χριστιανών εθνικιστών για τους προτιμώμενους “αληθινούς Αμερικανούς”.

Αλλά αυτές οι εκλογές αφορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό τα “αρπακτικά”. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τριών διορισμένων από τον Τραμπ, ξεδίπλωσαν φέτος μια σειρά αποφάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τα εταιρικά αρπακτικά να μολύνουν το νερό και τον αέρα και τα πολιτικά αρπακτικά να εκμεταλλεύονται την εξουσία τους για προσωπικό όφελος. Στην πιο ύπουλη απόφαση του δικαστηρίου, προσφέρεται μια ασπίδα ασυλίας, ακόμη και αν αποτύχει να ανακτήσει την εξουσία ο Τραμπ.

Ο Τραμπ, φυσικά, έχει ζήσει μια ζωή σαν αρπακτικό. Χρησιμοποίησε τον τεράστιο πλούτο που κληρονόμησε για να εξαπατήσει μικρούς εργολάβους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ξεπεράσουν τις καθυστερήσεις του στο νομικό σύστημα. Ίδρυσε ένα ψεύτικο πανεπιστήμιο για να εξαπατά τους φοιτητές. Πήρε φορολογητέες δωρεές στο ίδρυμά του και τις ξόδεψε για τον εαυτό του. Και έχει κατηγορηθεί ότι επιτέθηκε σε πολλές γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως έγραψε ένας πολιτικός σχολιαστής στο Twitter τον Οκτώβριο του 2016, “Ποιο ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά ο Ντόναλντ Τραμπ;”.

Αυτός ο σχολιαστής είναι το σημερινό υποψήφιο ταίρι του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς. Όπως όλοι οι άλλοι που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τον ηθικό εκφυλισμό, ο Βανς ήξερε, και εξακολουθεί να ξέρει, ότι ο Τραμπ είναι ένα σεξουαλικό αρπακτικό. Συζητώντας τους ισχυρισμούς ενός θύματος κατά του Τραμπ στο MSNBC το 2016, ο Βανς είπε: “Σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, πρόκειται τι είπε εκείνη και τι είπε αυτός, σωστά; Και στο τέλος της ημέρας, πιστεύετε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λέει πάντα την αλήθεια; Αστειεύομαι”, δήλωσε ο Βανς.

Το 2016, ο Βανς μοιράστηκε στο Facebook ένα δοκίμιο του Ράσελ Μουρ, ενός ηγέτη του Southern Baptist Convention. Στο δοκίμιο, ο Μουρ κατακεραύνωσε τις “μισογυνιστικές δηλώσεις” και τις “ρατσιστικές ύβρεις” του Τραμπ και τις “τρελές θεωρίες συνωμοσίας”. Σε άλλο σημείο, ο Μουρ, συνέκρινε τη στάση του Τραμπ απέναντι στις γυναίκες με αυτή ενός “πολέμαρχου της Εποχής του Χαλκού”.

Ο Βανς ξέρει αυτό που όλοι ξέρουμε: Ο Τραμπ δεν είναι απλώς ένας καταδικασμένος κακοποιός, αλλά έχει επίσης κριθεί υπόλογος για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι πολιτικές εκστρατείες αναδεικνύουν τις αντιθέσεις. Δύσκολα θα μπορούσατε να βρείτε μια πιο διαφωτιστική από την αντίθεση του εισαγγελέα έναντι του εγκληματία ή της γυναίκας-πολεμίστριας έναντι του σεξουαλικού κακοποιού.

Οι Δημοκρατικοί πίεσαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει ακριβώς επειδή δεν κατάφερε να διατυπώσει την ηθική, πολιτική και εθνική καταστροφή που θα προέκυπτε από μια δεύτερη προεδρία Τραμπ. Θυμείτε στις λέξεις που ξεστόμισε η Χάρις αυτή την εβδομάδα: “αρπακτικά που κακοποίησαν γυναίκες- απατεώνες που έκλεψαν τους καταναλωτές- απατεώνες που παραβίασαν τους κανόνες για το δικό τους κέρδος”.

Δεν πρόκειται για μια αδόκιμη ρητορική. Αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Το ιστορικό του Τραμπ υπόσχεται μελλοντική εγκληματικότητα αν αυτός και η συμμορία των κακοποιών του επιστρέψουν στην εξουσία. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να σταθμίσουν πολλά ζητήματα αυτό το φθινόπωρο. Αλλά η Χάρις δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ξεχάσουν ποιος ακριβώς είναι ο Τραμπ, και μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υποψήφιο σύντροφο του Τραμπ ως βασικό μάρτυρα. Από εδώ και πέρα μέχρι τον Νοέμβριο, η εισαγγελέας θα πρέπει να ασκήσει δίωξη κατά του αρπακτικού.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

BloombergOpinion