Με φόντο τον βαθύ πόνο και πένθος στα Υψίπεδα του Γκολάν, στην κοινότητα των Δρούζων, που κήδεψε χθες 12 παιδιά, συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες και οι απειλές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο διεμήνυσε πως «θα πλήξει σκληρά τον εχθρό» για την ρουκέτα που εκτόξευσε. Αλλά η διαμάχη δεν περιορίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και την τρομοκρατική οργάνωση, που λειτουργεί και ως. πολιτικό κόμμα με μεγάλη επιρροή στον Λίβανο, ενώ χρηματοδοτείται και στηρίζεται από την Τεχεράνη. Όλες οι περιφερειακές δυνάμεις προχώρησαν χθες σε παρεμβάσεις. Άλλες ζήτησαν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μία περιφερειακή σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια και άλλες άρχισαν τις απειλές.

Προειδοποιήσεις για αυτοσυγκράτηση και ευθείες απειλές

Το Ιράν προειδοποίησε πως μία ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο θα έχει «συνέπειες».

Ο Λίβανος ζήτησε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση του Ισράηλ μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελεύθερωση των ομήρων, χτύπησε καμπανάκι για τους κινδύνους που κρύβει ένα νέο μέτωπο στον Λίβανο.

Η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλήσει με εισβολή στο Ισραήλ. «Εμείς όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα για να μην το κάνουμε. Απλά πρέπει εμείς να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να κάνουμε τι; Να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά. «Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα», εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA). Αυτό ακριβώς υποστηρίζει η Χεζμπολάχ. Το φονικό χτύπημα ήρθε, λέει, από ισραηλινό αντιεροπορικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι η κοινότητα των Δρούζων δεν υπήρξε ποτέ στόχος.

Στήριξη του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ

«Η ρουκέτα ήταν ιρανική και εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ», τονίζει από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος και εκφράζει την πλήρη στήριξή του στο Ισραήλ.  Παρόλα αυτά υπογραμμίζει την ανάγκη να μην εξελιχθεί το νέο αυτό αιματηρό επεισόδιο σε περιφερειακή σύρραξη.

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής εργάζονταν πυρετωδώς την Κυριακή για να εμποδίσουν τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να εξελιχθούν σε πόλεμο, την ώρα που κοινότητα των Δρούζων στα Υψίπεδα Γκολάν έθαβε τα παιδιά της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τους ομολόγους τους στο Ισραήλ και τον Λίβανο και αντάλλαξαν μηνύματα με το Ιράν, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη Άραβες και Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Όλες οι πλευρές έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να διευρύνουν τη σύγκρουση, αλλά οι πιθανότητες ενός λανθασμένου υπολογισμού παραμένουν υψηλές.

«Πλησιάζουμε σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

«Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς λίγο μετά το χτύπημα του Σαββάτου. Η επίθεση «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση θα είναι ανάλογη», διεμήνυσε.

Αν η απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν είναι στοχευμένη σε εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά ένα πλήγμα στον Λίβανο, η σύρραξη σίγουρα δεν θα μείνει εκεί. Η Τεχεράνη έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα εμπλακεί, όπως και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις δεν θα είναι δυνατόν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ο αραβικός κόσμος (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία) θα δυσκολευτεί επίσης να διατηρήσει τις αποστάσεις που έχει τηρήσει μετά την φρικιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη του αιματηρού πολέμου και της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Ακόμη και δυνάμεις όπως η Ρωσία ή η Κίνα μπορούν να συρθούν σε μία τέτοια σύρραξη. Ένα καταστροφικό ντόμινο θα είναι σε εξέλιξη. Για αυτό και όλοι προσπαθούν να αποτρέψουν το να πέσει … το πρώτο τουβλάκι.

Αναστέλλουν τις πτήσεις οι αεροπορικές

Ο γερμανικός όμιλος αερομεταφορών Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε αναστολή των πτήσεων προς και από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, ως τουλάχιστον αύριο Τρίτη 30ή Ιουλίου, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι πτήσεις των εταιρειών του ομίλου (Swiss International Air Lines, Eurowings, Lufthansa) αποφασίστηκε να ανασταλούν «προληπτικά», εξήγησε.

Να θυμίσουμε πως σε αναστολή των πτήσεών της έχει προβεί και η Middle East Airlines, καθώς ο Λίβανος ετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ισραήλ.

Πηγή: Ναυτεμπορική