Ο επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), Έλβις Αμορόζο, στενός σύμμαχος του Μαδούρο, είπε ότι με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, ο Πρόεδρος Μαδούρο συγκέντρωσε το 51,20% των ψήφων, έναντι 44,02% του κύριου αντιπάλου του.

Επανακαταμέτρηση ζητάει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ωστόσο, κάνει λόγο για εκτεταμένη νοθεία κατά την καταμέτρηση των ψήφων, ακόμη και για απειλές κατά των ψηφοφόρων πριν πάνε στην κάλπη, και έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Είχε ενωθεί πίσω από τον υποψήφιο Εντμούντο Γκονσάλες για να ανατρέψει τον Μαδούρο ύστερα από 11 χρόνια στην εξουσία.

Η αντιπολίτευση έστειλε χιλιάδες αντιπροσώπους σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα για να μπορέσει να ανακοινώσει τη δική της καταμέτρηση ψήφων. Ωστόσο εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό την ηγεσία του κ. Γκονσάλες είπε ότι οι αντιπρόσωποι «αναγκάστηκαν να φύγουν» σε πολλές περιπτώσεις.

Η αντιπολίτευση είχε επίσης καλέσει τους υποστηρικτές να επαγρυπνούν στα εκλογικά κέντρα για να επαληθεύσουν τη διαδικασία καταμέτρησης τις «αποφασιστικές ώρες» μετά το κλείσιμο, εν μέσω διαδεδομένων φόβων ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλέψει τις ψήφους.

Πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, η αντιπολίτευση είχε πει ότι «ο λαός μίλησε και αποφάσισε ότι ο Μαδούρο πρέπει να φύγει». Μάλιστα οπαδοί της αντιπολίτευσης είχαν ξεχυθεί στους δρόμους και πανηγύριζαν.

25 χρόνια στην εξουσία το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Γκονσάλες μεγάλο προβάδισμα έναντι του Μαδούρο.
Υπήρχε έντονη η αίσθηση πως οι πολίτες της χώρας ήθελαν αλλαγή μετά από 25 χρόνια στα οποία το σοσιαλιστικό κόμμα PSUV ήταν στην εξουσία – πρώτα υπό την ηγεσία του αείμνηστου προέδρου Ούγκο Τσάβες και μετά τον θάνατό του από καρκίνο το 2013, υπό τον Νικολάς Μαδούρο.

Το PSUV έχει αποκτήσει τον έλεγχο όχι μόνο της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, αλλά και μεγάλου μέρους της δικαστικής εξουσίας.

Οι τελευταίες εκλογές του 2018 απορρίφθηκαν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα ως ανελεύθερες, ενώ υπήρχε διάχυτος φόβος πριν από αυτές τις εκλογές ότι η διαδικασία θα μπορούσε επίσης να πληγεί από παρατυπίες.

Οι απειλές για λουτρό αίματος

Αυτοί οι φόβοι ενισχύθηκαν περαιτέρω από τον Πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος απείλησε με λουτρό αίματος σε περίπτωση που δεν εκλεγεί. 

«Το μέλλον της Βενεζουέλας τα επόμενα 50 χρόνια αποφασίζεται την 28η Ιουλίου», δήλωσε χθες πριν κλείσουν οι κάλπες ο κ. Μαδούρο: «Σήμερα κρίνεται αν στη χώρα θα επικρατήσει η ειρήνη, ή ο πόλεμος». Αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο «λουτρό αίματος σε εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».

Τοποθέτηση που προκάλεσε «φόβο» στον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα: ο βετεράνος της κεντροαριστεράς σχολίασε πως ο Νικολάς Μαδούρο «πρέπει να καταλάβει ότι όταν κερδίζεις μένεις», αλλά «όταν χάνεις, φεύγεις».

Πηγή: BBC