Την αεροπορική βάση Σάκι στη δυτική Κριμαία την οποία χρησιμοποιεί η Ρωσία «για να εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα στην ουκρανική επικράτεια», έπληξαν με πυραύλους χθες οι ουκρανικές δυνάμεις, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να μην έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί στο γεγονός.

Συγκεκριμένα οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που αξιοποιούσε η ρωσική πολεμική αεροπορία για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του εδάφους της, συνεχίζοντας σειρά πληγμάτων εναντίον των δυνάμεων της Μόσχας στην περιοχή.

Το Κίεβο πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα πλήγματα με πυραύλους μακράς εμβέλειας στην Κριμαία και διαβεβαιώνει πως εξαιτίας τους ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη, αναγκάστηκε να μεταφέρει τα πολεμικά πλοία του αλλού, σε πιο ασφαλή λιμάνια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε υπαινικτικά στα πλήγματα στη βάση στο νυχτερινό διάγγελμά του, επαινώντας και ευχαριστώντας τους «στρατιώτες μας που πλήττουν ρωσικές βάσεις σε κατεχόμενα εδάφη» για «την ακρίβειά σας».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 4 επιθετικά μη επανδρωμένα drones που εξαπέλυσε η Ρωσία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Όλοι οι στόχοι καταρρίφθηκαν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στις περιφέρειες του Ντνίπρο, της Πολτάβα, του Χαρκόβου και του Κιέβου», διευκρινίζει η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας.