Την απόσυρση της κίνησης της προηγούμενης κυβέρνησης, να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών.

Το ένταλμα

Πιο αναλυτικά, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν τον Μάιο ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «σκόπιμη πρόκληση λιμού σε πολίτες», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία» κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ ζήτησαν την έκδοση παρόμοιων ενταλμάτων κατά ηγετικών στελέχων της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ αλ Μάσρι και Ισμαήλ Χανίγια.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Η κίνηση του ΔΠΔ εξόργισε το Ισραήλ και τον στενότερο σύμμαχό του τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times στα τέλη Μαΐου, ο εισαγγελέας αρνήθηκε ότι το Δικαστήριο εξισώνει τις δύο πλευρές.

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να πάρει πίσω τους ομήρους», δήλωσε ο Χαν. «Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η στάση της Βρετανίας

Η Βρετανία, κράτος μέλος του ΔΠΔ, είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να της επιτραπεί να υποβάλει νομικές παρατηρήσεις σχετικά με το αν το ΔΠΔ έχει τη δικαιοδοσία επί Ισραηλινών να προβεί σε νομικές κινήσεις «σε περιπτώσεις όπου η Παλαιστίνη δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων (βάσει) των Συμφωνιών του Όσλο».

Ωστόσο, έκτοτε το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση θα αποσύρει την νομική αυτή κίνηση «σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση μας ότι αυτό είναι θέμα του Δικαστηρίου να αποφασίσει».

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση των Εργατικών, που προέκυψε στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, στη διάκριση των εξουσιών και στο κράτος δικαίου.

«Αυτή ήταν μια απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν υποβλήθηκε πριν από τις εκλογές, την οποία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί, σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση μας ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει», τόνισε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η κυβέρνηση θα σέβεται το διεθνές δίκαιο»

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι η κυβέρνησή του θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Το ΔΠΔ, το οποίο εξετάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ερευνά και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων από το 2021.

Εκείνο το έτος, το ΔΠΔ έκρινε ότι είχε δικαιοδοσία καθώς οι παλαιστινιακές αρχές υπέγραψαν να γίνουν μέλος του Δικαστηρίου το 2015, αφού είχαν γίνει κράτος παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή ΑΜΠΕ