Ένα όνομα ήταν στο μυαλό του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης: Σελίν Ντιόν.

Η 56χρονη Καναδή τραγουδίστρια, αν και βαριά άρρωστη, έφτασε ξαφνικά στο Παρίσι, ενόψει της αυριανής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η διάσημη τραγουδίστρια που έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση για τη μάχη της με το  Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου, φέρεται ότι θα τραγουδήσει μαζί με την Lady Gaga στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων.

«Δεν θέλω να αποκαλύψω τίποτα», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξή του, με ένα χαμόγελο όμως που υποδήλωνε ότι ξέρει περισσότερα.

Τον Γάλλο πρόεδρο τον απασχολεί άλλωστε πολύ περισσότερο ένα άλλο όνομα, που προέκυψε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες ως υποψήφια πρωθυπουργός της Γαλλίας: Η Λουσί Καστέ, η 37χρονη Εφοριακός, που προτάθηκε από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως υποψήφια για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Η  αριστερή συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της Ανυπότακτης Γαλλίας, αναδείχθηκε μετά τις πρόωρες εκλογές, πρώτη δύναμη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου πιέζει τον Μακρόν να δώσει στην Καστέ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αλλά ο Μακρόν απέφυγε να πάρει θέση, τονίζοντας απλώς ότι «τώρα είναι η ώρα  μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», που ξεκινούν την Παρασκευή.

Άρα, δεν θα διορίσει πρωθυπουργό μέχρι να ολοκληρωθούν οι αγώνες στα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό σύνταγμα, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίζει αρχηγό κυβέρνησης της επιλογής του. Εφόσον ο Μακρόν επιμένει ότι «κανείς δεν κέρδισε τις εκλογές», πιστεύει πώς έχει σχετικά ελεύθερα τα χέρια  του, για την επιλογή πρωθυπουργού.

Πλούσιο βιογραφικό

Απόφοιτη της περίφημης Ecole Normale Superieure, η Λουσί Καστέ σπούδασε επίσης πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο  Sciences Po, αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα ασχοληθεί με την πολιτική. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως μια «δεσμευμένη αριστερή γυναίκα».

Η Καστέ είναι οικονομική εμπειρογνώμονας στις ανώτερες δημόσιες υπηρεσίες και επί του παρόντος είναι υπεύθυνη για τα οικονομικά του Δήμου του Παρισιού.

Εχει  καταξιωθεί στους επαγγελματικούς κύκλους στον αγώνα κατά του οικονομικού εγκλήματος, της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς και για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Συνιδρύτρια της ένωσης δημοσίων υπαλλήλων «Οι Δημόσιες Υπηρεσίες μας», που συγκροτήθηκε το 2021, η Καστέ προκάλεσε σάλο τον Νοέμβριο του 2022,κατηγορώντας την ιδιωτική εταιρεία συμβούλων διαχείρισης McKinsey  για «υπερβολική εξουσία στην πολιτεία».

Η Λουσί Καστέ έχει επικρίνει επίσης τον υπουργό Δημόσιων Υπηρεσιών, Στανισλάς Γκουερινί για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 180.000 μεταξύ 2006 και 2018 – ενώ την ίδια στιγμή η χρήση ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών είχε «εκραγεί», προκαλώντας τεράστιο κόστος «και συχνά, χωρίς να κάνουν τίποτα».

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Καστέ κατηγόρησε μάλιστα σε χθεσινή της συνέντευξη τον Μακρόν ως «αρνητή της δημοκρατίας», επειδή αρνείται να της δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα Μακρόν, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «αδύνατο λόγω των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών». Κάποιοι «θέλουν περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, άλλοι ευνοούν τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλούσιους», είπε χαρακτηριστικά.

«Ολυμπιακή εκεχειρία»

Σύμφωνα πάντως με σημερινή  δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV, σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους (58%) πιστεύουν ότι ο Μακρόν δεν πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό την Καστέ. Αντίθετα, το 41% ​​των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρόεδρος πρέπει να της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το 72% πιστεύει ότι το μπλοκ των Μακρονιστών και τα αριστερά και δεξιά κόμματα που μπλόκαραν την Εθνική Συσπείρωση  της Μαρίν Λεπέν, δεν θα μπορέσουν τελικά να συμφωνήσουν στο σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%), ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει πάντως ο κύριος υπεύθυνος για την τρέχουσα πολιτική κρίση. Το 59% των Γάλλων τάσσεται τέλος υπέρ μιας «πολιτικής εκεχειρίας» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ναυτεμπορική