REAL TIME |

Η Ρωσία ζητά από την Κύπρο Τσετσένο που στρατολογούσε μαχητές

Η Ρωσία ζητά από την Κύπρο Τσετσένο που στρατολογούσε μαχητές

Υπόθεση τρομοκρατίας;

Φάνης Μακρίδης

Ακόμα μια υπόθεση με προεκτάσεις που συνδέεται με τρομοκρατία καλείται να χειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εντός της χθεσινής ημέρας καταχωρίσθηκε αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση 35χρονου κατόχου ρωσικού διαβατηρίου με καταγωγή από τη Τσετσενία.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η σύλληψή του έγινε εντός της προχθεσινής ημέρας από την Αστυνομία Κύπρου στη βάση εντάλματος σύλληψης και ερυθράς αγγελίας που είχε εκδοθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η διαδικασία για έναρξη της ακρόασης της υπόθεσης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ορίστηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το εν λόγω πρόσωπο θα τελεί υπό κράτηση.

Από Ηνωμένα Έθνη

Ο 35χρονος βρισκόταν στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι κατόπιν συνεννοήσεων που προηγήθηκαν, το εν λόγω πρόσωπο παραδόθηκε προχθές στην Αστυνομία Κύπρου από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω οδοφράγματος. Η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού από το ΤΑΕ Αρχηγείου.

«Θέματα τρομοκρατίας»

Σύμφωνα με πηγή του «Φ», «εναντίον του εν λόγω προσώπου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ρωσικές Αρχές για θέματα τρομοκρατίας». Πρόσθεσε ότι ο 35χρονος παρουσιάζεται να συμμετείχε σε στρατιωτικές ομάδες κατά παράβαση του ρωσικού ποινικού κώδικα.

Άλλη πηγή πληροφόρησης ανέφερε στον «Φ», ότι το εν λόγω πρόσωπο φέρεται από τους Ρώσους να συμμετείχε σε ακραία ισλαμιστική οργάνωση, που έχει κηρυχθεί διεθνώς ως τρομοκρατική, με ένοπλη δράση στη Μέση Ανατολή.

Το εν λόγω πρόσωπο φερόταν να διακινήθηκε τους τελευταίους μήνες σε γνωστή αραβική χώρα, στη συνέχεια να μετέβη στην Τουρκία και τέλος να κατέληξε στα κατεχόμενα, απ΄ όπου παραδόθηκε στην Αστυνομία Κύπρου. Η τελευταία τον έθεσε υπό σύλληψη στη βάση σχετικού εντάλματος.

Στα κατεχόμενα

Εξάλλου, ο 35χρονος φέρεται να συνελήφθη στα κατεχόμενα τον περασμένο Δεκέμβριο. Τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες έγραφαν τότε ότι ο ύποπτος καταζητείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως μέλος του ISIS, ενώ διατυπωνόταν η θέση ότι από τη Ρωσία προσπαθούσε να στρατολογήσει μαχητές.

Νομική μάχη

Πάντως, ο 35χρονος αναμένεται να δώσει νομική μάχη για να αποτρέψει την έκδοσή του στη Ρωσία. Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την υπεράσπισή του ανέλαβε Ελληνοκύπρια δικηγόρος.

Βάσει της νομοθεσίας μέχρι την έναρξη της διαδικασίας για εξέταση της έκδοσής του, θα πρέπει να παραδοθούν στο Δικαστήριο έγγραφα που αφορούν το διεθνές και το τοπικό ένταλμα σύλληψης, αλλά και τα γεγονότα στη βάση των οποίων εκζητείται ο ύποπτος από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Στη διαδικασία εμπλέκεται και ο αρμόδιος υπουργός (Δικαιοσύνης), αφού σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η συγκατάθεσή του. Η έκδοση φυγοδίκων σε τρίτες χώρες γίνεται στη βάση διμερών συμβάσεων μεταξύ χωρών.

Στις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διαφανεί και η γραμμή που θα ακολουθήσει η δικηγόρος του 35χρονου από τη Τσετσενία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube