ΗΠΑ , Κίνα , Ουκρανία , Ρωσία 23 Ιουλίου 2024

South China Morning Post: Ιστορία προπαγάνδας «διπλής χρήσης» από τις ΗΠΑ

South China Morning Post: Ιστορία προπαγάνδας «διπλής χρήσης» από τις ΗΠΑ

Αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική ιστορία στέρησης υψηλής τεχνολογίας έχει μετατραπεί σε κινεζική αφήγηση «διπλής χρήσης»

Απέτυχε στην Ουκρανία, δοκιμάστε την Κίνα. Αυτή είναι η λυπηρή κατάσταση που ισχύει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αυτές τις μέρες.

Καθώς ο πόλεμος αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει αποτύχει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον προσπαθούν να εξομαλύνουν τη μετάβαση των εχθροπραξιών τους από τη Δύση στην Ανατολή. Το ΝΑΤΟ θέλει τώρα ένα κομμάτι της δράσης στην Ασία.

Αυτό σημαίνει προετοιμασία του αμερικανικού κοινού να αντιμετωπίσει την Κίνα, η οποία πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή τους και προτιμά να του πουλήσει ωραία καταναλωτικά πράγματα παρά να πολεμήσει τους Αμερικανούς.

Αλλά η ηγεμονία των ΗΠΑ είναι το όνομα, η παγκόσμια κυριαρχία είναι το παιχνίδι.

Έτσι, με τη μία, οι αμερικανοί λένε ότι η οικονομία της Κίνας και το κομμουνιστικό καθεστώς καταρρέουν, στην επόμενη, λένε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική. Πως; Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ στα στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αυτό που κάνουν οι Κινέζοι στο Γιανγκτσέ υπονομεύει επίσης την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Λένε ήδη ότι αυτό που κάνει το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ, μια κινεζική πόλη, δικαιολογεί περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ .

Γιατί να ανησυχείτε τόσο πολύ εάν οι Κινέζοι καταστρέφονται;

Λοιπόν, η ενεργοποίηση μιας γενοκτονίας στην Παλαιστίνη και η απώλεια ενός πολέμου με αντιπροσώπους στη Ρωσία ενώ διαλύονται οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι σαφώς αρκετά για το δυναμικό δίδυμο του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Αναπόφευκτα, η Κίνα είναι πλέον σταθερά στο στόχαστρο τους. όχι μόνο αυτοί όμως. Πιθανότατα θα φύγουν από τα καθήκοντά τους μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι πιθανοί Ρεπουμπλικάνοι διάδοχοί τους θα συνεχίσουν το ευάρεστο έργο τους. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνεί η βαθιά πολωμένη πολιτική τάξη της Αμερικής, αυτό είναι η απειλή της Κίνας.

Ακριβώς όπως η Ουάσιγκτον σκόπιμα σχεδίασε μια ανύπαρκτη σύνδεση μεταξύ του Ιράκ και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδέσει την Κίνα με τον παραπαίοντα πόλεμο δια των αντιπροσώπων τους στην Ουκρανία. Η Κίνα συναλλάσσεται με τη Ρωσία, λένε, επιτρέποντας έτσι την πολεμική της οικονομία. Λοιπόν, η Κίνα και κάθε άλλη χώρα εκτός της δυτικής συμμαχίας, ακόμα και η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ προσποιείται ότι δεν είναι έτσι!

Αλλά «η Κίνα συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ειδών διπλής χρήσης στη ρωσική πολεμική μηχανή», είπε ο Σάλιβαν. «Είναι τα όργανα που μπαίνουν στα όπλα που σκοτώνουν Ουκρανούς και καταπιέζουν την Ουκρανία. Και πιστεύουμε ότι η Κίνα πρέπει να σταματήσει γιατί πιστεύουμε ότι είναι βαθιά έξω από τα όρια της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς των εθνικών κρατών».

Ευπρέπεια; Σοβαρά Τζέικ, από σένα;

Ο Blinken είπε ότι η Κίνα παρείχε εργαλειομηχανές και μικροηλεκτρονικά που θα μετατραπούν σε στρατιωτική χρήση. Και οι δύο ήταν μάλλον ασαφείς σχετικά με το τι είναι. Φαίνεται ότι οι ίδιοι ανακυκλώνουν μια παλιά ιστορία προπαγάνδας για ένα πάντα άκριτο αγγλοαμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο.

Πριν από λίγο καιρό, για να καυχηθούν για το πόσο επιτυχημένες ήταν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, τροφοδοτούσαν ιστορίες για το πώς ο ρωσικός στρατός κατέφευγε στη διάσπαση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης για να βρει μικροτσίπ για τα όπλα του.

Έχετε λοιπόν ενδιαφέροντες τίτλους όπως αυτός στην Washington Post: «Οι κυρώσεις που αναγκάζουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί εξαρτήματα συσκευών σε στρατιωτικό εξοπλισμό: οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στερούν τη Ρωσία από τεχνολογία, αναγκάζοντάς την να χρησιμοποιεί τσιπ υπολογιστών που προορίζονται για ψυγεία και πλυντήρια πιάτων σε ορισμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.” Ή αυτόν από το Politico: «Δεν υπάρχουν τσιπς: ο Πούτιν προσπαθεί να βρει εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας καθώς το οπλοστάσιό του γίνεται καπνός».

Ξέρετε ότι είναι μια ιστορία που φυτεύτηκε από την Ουάσιγκτον όταν τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία ξαφνικά διαδίδουν την ίδια ιστορία.

Λοιπόν, η Κίνα είναι ο κύριος προμηθευτής πλυντηρίων πιάτων, φούρνων μικροκυμάτων και ψυγείων στη Ρωσία. Είμαι βέβαιος ότι αυτά περιέχουν πολλά εύχρηστα ηλεκτρονικά για “διπλή χρήση”.

Έτσι τώρα, αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική ιστορία στέρησης υψηλής τεχνολογίας έχει μετατραπεί σε κινεζική αφήγηση «διπλής χρήσης». Αλλά η Κίνα δεν είναι η μόνη. Τα ηλεκτρονικά από παιχνίδια και κονσόλες υπολογιστών, από ιαπωνικές και ευρωπαϊκές, ακόμη και αμερικανικές πηγές, είναι ιδιαίτερα βραβευμένα. Είναι εξαιρετικά για «διπλή χρήση» στον κλιμακούμενο πόλεμο με drone μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αυτό αποκαλώ ιστορία προπαγάνδας «διπλής χρήσης».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube