REAL TIME |

Ισραήλ 22 Ιουλίου 2024

Αν. Μπέρμποκ: Το Ισραήλ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη γνωμοδότηση της Χάγης για τους εποικισμούς

Αν. Μπέρμποκ: Το Ισραήλ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη γνωμοδότηση της Χάγης για τους εποικισμούς

Ακόμη και αν η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, η ισραηλινή κυβέρνηση καλό θα ήταν να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της

“Πρωτοποριακή” χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης που κρίνει παράνομη την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Κάλεσε μάλιστα την ισραηλινή κυβέρνηση να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

“Ακόμη και αν η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, η ισραηλινή κυβέρνηση καλό θα ήταν να την λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της. Η συμβουλευτική γνώμη του ΔΠΔ δείχνει επίσης την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της λύσης δύο κρατών”, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. “Αυτή είναι η μόνη ασφάλεια για μια ειρηνική συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Το ΔΠΔ, σε γνωμοδότησή του που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή, κρίνει παράνομη την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και ζητά να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Η έκθεση δεν είναι νομικά δεσμευτική, θεωρείται ωστόσο ενδεικτική της αυξανόμενης πίεσης που ασκείται στο Ισραήλ από την διεθνή κοινότητα. Στο Δικαστήριο υπέβαλαν τα επιχειρήματά τους για το θέμα 52 κράτη – αριθμός ρεκόρ.

Προηγουμένως το κοινοβούλιο του Ισραήλ είχε εκδώσει ψήφισμα κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, το οποίο το Βερολίνο είχε επικρίνει, επισημαίνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Το Ισραήλ απομακρύνεται έτσι από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και απομονώνεται”, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διευκρινίζεται ότι η γνωμοδότηση του ΔΠΔ δεν σχετίζεται με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία σε βάρος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube