REAL TIME |

ΗΠΑ 22 Ιουλίου 2024

Ο Σόρος στηρίζει Κάμαλα Χάρις

Ο Σόρος στηρίζει Κάμαλα Χάρις

Άλλοι Δημοκρατικοί της Wall Street θέλουν εσωκομματική διαδικασία

Λίγο μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση δεύτερης προεδρικής θητείας ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα των Δημοκρατικών έσπευσαν να στηρίξουν την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για υποψήφια, ωστόσο άλλοι επιφανείς υποστηρικτές του κόμματος αμφισβητούν τη βιασύνη αυτή.

Ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές των Δημοκρατικών, ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την στήριξη του στην Κάμαλα Χάρις, όπως και το ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ (που θεωρούταν από τα στελέχη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την υποψηφιότητα).

Ωστόσο, την ίδια ώρα επιφανή στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ,  απέφυγαν να πάρουν θέση.

“Αυτή η μίνι διαδικασία θα πάρει περισσότερη δημοσιότητα και δημοσιογραφική κάλυψη από οτιδήποτε άλλο σε ολόκληρο τον πλανήτη τον επόμενο μήνα”, σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Μάικ Νόβοφρατζ, δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Galaxy Digital Holdings. “Η Αμερική είναι έτοιμη να αλλάξει”.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δωρητές των Δημοκρατικών επικεντρώνονται στη γενική εικόνα. Οι Δημοκρατικοί επικρίθηκαν για την προσπάθεια να “θωρακίσουν” τον Μπάιντεν από οποιονδήποτε αμφισβήτηση ακόμη και όταν εντάθηκαν οι ανησυχίες για την ικανότητά του να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία, με ορισμένους υποστηρικτές του κόμματος να λένε ότι η προώθηση της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις χωρίς εσωκομματική διαδικασία θα έδινε κακή εικόνα.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες των Δημοκρατικών αναγνωρίζουν επίσης κινδύνους αν παρακαμφθεί η έγχρωμη και γυναίκα με την υψηλότερη θέση στο κόμμα, η οποία εμφανίζεται να έχει έντονη απήχηση για δύο κρίσιμα εκλογικά σώματα, τις γυναίκες και τους μαύρους ψηφοφόρους.

Το να ανοίξει απλώς ο δρόμος για την Χάρις δεν θα προκαλέσει ενθουσιασμό στο κοινό για το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, είπε στο Bloomberg ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών με αντικείμενο στη Wall Street, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Αλλά αν βάλεις επτά με οκτώ υποψηφίους στη διαδικασία θα προκαλούσε σημαντικό ενδιαφέρον, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες τέσσερις σημαντικοί δωρητές των Δημοκρατικών, που θα προτιμούσαν ένα ανοιχτό συνέδριο του κόμματος, είπαν ότι εάν η Χάρις λάβει την υποψηφιότητα η επιλογή του συνυποψηφίου της για αντιπρόεδρο θα πρέπει να την βοηθά να κερδίσει τις κρίσιμες πολιτείες (swing states).

Οι δωρητές, που ζήτησαν επίσης από το Bloomberg να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ως κορυφαίους υποψήφιους για τη θέση του αντιπροέδρου των Δημοκρατικών την κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, τον κυβερνήτη του Κεντάνκι Άντι Μπέσιαρ, τον απόστρατο ναύαρχο Γουίλιαμ ΜακΡέιβεν, τον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ και τον Τζος Σαπίρο της Πενσιλβάνια.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube