REAL TIME |

Συγκλονιστική μαρτυρία Σπύρου Περβαινά για το 1974

Συγκλονιστική μαρτυρία Σπύρου Περβαινά για το 1974

Σπύρος Περβαινάς: Πηγαινοερχόμασταν στην Κύπρο το 1974 χωρίς να πάρουμε εντολή. Έστειλαν δύο σαπάκια να βουλιάξουν τον τουρκικό στόλο και τα χτύπησαν οι Τούρκοι. Δεν μας άφησαν στην Κύπρο, όπως δεν μας άφησαν και στα Ίμια, όπου θα κατατροπώναμε τους Τούρκους. Εμφατικό μήνυμα στην Τουρκία θα ήταν να πει η Ελλάδα, ότι έχουμε τα δύο καλύτερα υποβρύχια παγκοσμίως, αν επιχειρήσετε, θα σας λιανίσουμε. Αυτό δεν έγινε. Τα υποβρύχια τύπου 219 ήταν τα καλύτερα εκείνη την εποχή μετά τα πυρηνικά. Ήταν μικρού μεγέθους, δεν υπήρχαν ειδικά ελικόπτερα να τα εντοπίσουν και διέθεταν μεγάλη ευελιξία. Θα μπορούσαμε να τους στείλουμε στον πάτο. Είχαμε ακμαιότατο ηθικό και συναίσθηση του κινδύνου, αλλά ήμασταν βέβαιοι για την επιτυχία της αποστολής μας. Η χρησιμοποίηση των υποβρυχίων θα άλλαζε ολοκληρωτικά την κατάσταση και θα απέτρεπε την επιτυχία της απόβασης. Η αποτυχία αυτή για τους Τούρκους θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Η μη χρησιμοποίησή τους δεν δικαιολογείται στρατιωτικά.

Πρώτη φορά που ο ναύαρχος Σπύρος Περβαινάς, ο ύπαρχος του υποβρυχίου Νηρεύς, ενός εκ των δύο υποβρυχίων (το άλλο ονομαζόταν Γλαύκος) που πήγαν να βουλιάξουν τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας πριν φτάσουν στην Κύπρο, μιλά για το θέμα μετά από 50 χρόνια.

Ομιλία από την εκδήλωση με τίτλο “Πενήντα Χρόνια από την Εισβολή στην Κύπρο” που διοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών «Συμμετέχω για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο» και η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών στις 18 Ιουλίου 2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube