ΗΠΑ 16 Ιουλίου 2024

Bloomberg: Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ αλλάζει τα σχέδια της εκστρατείας του Μπάιντεν

Bloomberg: Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ αλλάζει τα σχέδια της εκστρατείας του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν προσαρμόζει τη στρατηγική του

Του Jordan Fabian

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόλις είχε αρχίσει να γυρίζει το παιχνίδι στην προσπάθειά του για επανεκλογή, όταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ του αφαίρεσε το πιο ισχυρό του εργαλείο: να τραβήξει την προσοχή στη συμπεριφορά του αντιπάλου του και στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του.

“Πληγωμένος” από τις αμφιβολίες για την πνευματική του ικανότητα και εν μέσω πιέσεων να παραιτηθεί, ο Μπάιντεν αντεπιτέθηκε την Παρασκευή με μια ομιλία στο Ντιτρόιτ, όπου υποσχέθηκε να “ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας” στον Τραμπ – ένα επιχείρημα που σχεδίαζε να προωθήσει μέχρι την ημέρα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Περίπου 24 ώρες αργότερα, και σε απόσταση μόλις 200 μιλίων, ακούστηκαν πυροβολισμοί στη συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, sτο ανατριχιαστικό αποκορύφωμα μιας εποχής στην αμερικανική πολιτική που ορίζεται από ριζοσπαστικοποιημένες απόψεις και έντονη ρητορική.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν είναι πλέον περιορισμένη ως προς το πώς μπορεί να προχωρήσει. Το ξέσπασμα της πολιτικής βίας εμποδίζει τις προσπάθειές του να υποστηρίξει τις θέσεις του. Απειλεί επίσης να υπονομεύσει μια βασική προϋπόθεση της προεδρίας του – ότι θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια και την ομαλότητα στην εθνική πολιτική.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος θα ελπίζει ότι ένα ενωτικό μήνυμα σε περίοδο κρίσης θα έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

“Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία”, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Κυριακή στον Λευκό Οίκο. “Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε

Η έντονη εστίαση στην απόπειρα δολοφονίας προσφέρει στον Μπάιντεν μια ανάσα από τη συζήτηση που κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα επί εβδομάδες: αν θα έπρεπε να αποσυρθεί μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ. Ένας δωρητής των Δημοκρατικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι προηγουμένως πίστευαν ότι το κόμμα θα εξυπηρετείτο καλύτερα με την αντικατάσταση του Μπάιντεν, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό τώρα χωρίς να συμβάλει στην αίσθηση του χάους.

Η απόπειρα δολοφονίας – και η εμβληματική, αιματοβαμμένη αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος κρατούσε ψηλά τη γροθιά του – φαίνεται βέβαιο ότι θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και τους δωρητές πίσω από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες Έλον Μασκ και Μπιλ Άκμαν, οι οποίοι προηγουμένως είχαν αντισταθεί στην υποστήριξη του πρώην προέδρου, βγήκαν με δημόσιες δηλώσεις υπέρ του Τραμπ μέσα σε λίγα λεπτά μετά την επίθεση.

Θα χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες μέχρι να δημοσιευτούν έρευνες κοινής γνώμης που θα αξιολογούν τον αντίκτυπο. Αλλά ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε σημαντική αύξηση της υποστήριξης όταν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε το 1981. Πολλοί ιστορικοί λένε ότι η επίθεση αυτή εδραίωσε τη θέση του στο συντηρητικό κίνημα.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν πρέπει να ισορροπήσει πώς να προχωρήσει χωρίς να φανεί αναίσθητος.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να επαναλάβει την καταδίκη του για τη βία στην πολιτική τη Δευτέρα σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο NBC News, και στη συνέχεια η πολιτική του ρητορική θα στραφεί εκ νέου στη δημιουργία αντιθέσεων μεταξύ του οράματος του Μπάιντεν και του Τραμπ, δήλωσε αξιωματούχος της εκστρατείας. Ο Μπάιντεν δεν θα αποφύγει να μιλήσει για το διακύβευμα των εκλογών και η εκστρατεία του θεωρεί ότι η τραγωδία στην Πενσυλβάνια ενισχύει την κεντρική θέση της εκστρατείας του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη συμπόνοιά του για τον Τραμπ την Κυριακή, ενώ υποσχέθηκε μια “ενδελεχή και ταχεία” ομοσπονδιακή έρευνα, μια έρευνα της Μυστικής Υπηρεσίας για τα μέτρα ασφαλείας της και μια ανεξάρτητη επανεξέταση του επεισοδίου, την οποία δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει στον αμερικανικό λαό.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον κόσμο να μην “κάνει υποθέσεις” σχετικά με τα “κίνητρα ή τις διασυνδέσεις” του δράστη, παρακαλώντας το κοινό να “αφήσει το FBI τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους”.

Με την ημέρα των εκλογών να απέχει λιγότερο από τέσσερις μήνες, ο Μπάιντεν χρειάζεται επειγόντως να αντιστρέψει τη θέση του. Υπολείπεται του Τραμπ κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics.

Προσωπικότητες και από τις δύο πλευρές κάλεσαν τους ηγέτες να ξεπεράσουν την πολιτική αντιπαράθεση και να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν τις εθνικές διαιρέσεις. Η επίθεση κατά του Τραμπ επιβεβαίωσε τους φόβους των μισών ψηφοφόρων των διεκδικούμενων και από τους δύο ψηφοφόρους  πολιτειών, οι οποίοι δήλωσαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult τον Μάιο ότι ανησυχούσαν για τη βία γύρω από τις εκλογές.

Ήδη, η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ανέφερε ότι θα διακόψει τα μηνύματα και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ο Μπάιντεν ανέβαλε τη Δευτέρα μια ομιλία στο Όστιν για τον εορτασμό της 60ής επετείου του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα. Η εκστρατεία του ακύρωσε μια εκδήλωση της Δευτέρας στο Μιλγουόκι. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέβαλε πολιτικό ταξίδι που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη στη Φλόριντα, σύμφωνα με αξιωματούχο της εκστρατείας.

Ο Μπάιντεν δεν θα μείνει εκτός περιοδίας για πολύ. Σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Λας Βέγκας για να μιλήσει σε ομάδες υπεράσπισης των μαύρων και των λατινοαμερικάνων την Τρίτη και την Τετάρτη και να παραχωρήσει άλλη μια συνέντευξη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ρεπουμπλικανική κριτική

Ενώ οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχουν αποδώσει κίνητρο στον δράστη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη προβεί σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι παρακίνησε τον επίδοξο δολοφόνο.

“Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία”, έγραψε ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς στο Χ. “Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ”.

Οι υποστηρικτές του προέδρου επεσήμαναν την έκκλησή του για ενότητα μετά τους πυροβολισμούς. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε μια “σύντομη αλλά καλή” συνομιλία με τον Τραμπ.

Ο αξιωματούχος της εκστρατείας του Μπάιντεν κατήγγειλε τις επικρίσεις ορισμένων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας την πολιτικοποίηση της τραγωδίας απαράδεκτη.

Παρόλα αυτά, η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας μετατοπίζει τη δυναμική της κούρσας υπέρ του Τραμπ.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη τροπή της μοίρας για τον Τραμπ, ο οποίος έχει δοξάσει τη βία σε όλη την πολιτική του καριέρα, όπως το να πει στους υποστηρικτές του να “πολεμήσουν σαν στην κόλαση” στις 6 Ιανουαρίου 2021, λίγο πριν εισβάλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

“Η αναπόφευκτη τελετουργική καταδίκη της πολιτικής βίας από τον Μπάιντεν σήμερα (όταν έρθει) θα είναι ανεπαρκής και άσχετη”, έγραψε ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα εναντίον του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του GOP το 2024.

Δυνατή εικόνα

Ο Ρεπουμπλικανός σύμβουλος Φρανκ Λουντζ δήλωσε ότι το περιστατικό εγγυάται ότι “κάθε ψηφοφόρος του Τραμπ θα ψηφίσει πραγματικά”, ενώ ο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτή τη βεβαιότητα. Η μεγαλύτερη επίδραση είναι πιθανό να είναι στη μάχη της Πενσυλβάνια – που πρέπει να κερδίσει ο Μπάιντεν – επειδή εκεί έλαβε χώρα η επίθεση κατά του Τραμπ, είπε.

“Ο μακρύς δρόμος για τον Τζο Μπάιντεν μόλις έγινε ακόμη πιο μακρύς”, έγραψε ο Λουντζ στο X. “Ο πυροβολισμός του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σημαντικές συνέπειες με έναν τρόπο που ο δράστης δεν σκόπευε ποτέ”.

Με τον Τραμπ να κυριαρχεί στην εθνική συζήτηση, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να κάνει πολλά στο εγγύς μέλλον για να προωθήσει το μήνυμά του κατά του Τραμπ, να επιδιορθώσει τις διαιρέσεις των Δημοκρατικών και να αλλάξει τη δυναμική της κούρσας με τρόπο που να καθησυχάσει τους σκεπτικιστές.

“Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον για λίγο, με τους ανεξάρτητους”, δήλωσε ο Μάθιου Γουίλσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist. “Αυτές οι εικόνες που δείχνουν έναν Ντόναλντ Τραμπ με αίμα στο πρόσωπό του και τη γροθιά του στον αέρα είναι καλύτερη διαφήμιση από οτιδήποτε άλλο μπορεί να αγοράσει κανείς με χρήματα”.

Άλλοι προέτρεψαν να υπάρξει προσοχή στην υπερεκτίμηση του αντίκτυπου της επίθεσης. Επεσήμαναν την ελάχιστη μετατόπιση στις δημοσκοπήσεις μετά από άλλα σεισμικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του καταστροφικού ντιμπέιτ του Μπάιντεν και της καταδίκης του Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ένα προοδευτικό στέλεχος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις πιθανότητες του Μπάιντεν εφόσον επικεντρωθεί στα σχέδιά του για μια δεύτερη θητεία για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. “Αν συνεχίσει να μιλάει για αυτά, νομίζω ότι θα επανεκλεγεί”, δήλωσε ο Σάντερς στο NBC.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube