Όλο και πιο «εξοργισμένες» από την παρεμπόδιση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ από τον Βίκτορ Όρμπαν, φαίνονται οι Βρυξέλλες οι οποίες εξετάζουν ένα πρωτοφανές βήμα για να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας τον επόμενο μήνα.

Δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να σνομπάρουν την Ουγγαρία διοργανώνοντας τη δική τους σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις τον Αύγουστο αντί να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη για την εκδήλωση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σχεδιάζει να διοργανώσει σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις στη Βουδαπέστη στις 28 και 29 Αυγούστου – μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Όρμπαν να προσπαθήσει να διαμορφώσει την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ και για τον υπουργό Εξωτερικών του Πίτερ Σίγιαρτο να σταθεί στο προσκήνιο.

Αλλά μετά την παρεμπόδιση παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Όρμπαν και τις αυτοαποκαλούμενες ειρηνευτικές επισκέψεις του στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ, τις οποίες δεν συντόνισε με τους άλλους 26 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναζητούν τρόπο να αποφύγουν να γίνουν στηρίγματα σε αυτό που πιστεύουν ότι θα είναι ένα ακόμη προπαγανδιστικό σόου του Όρμπαν.

Το «ρουά ματ» Μπορέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα καλέσει τους υπουργούς σε ένα «επίσημο» συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του Όρμπαν, σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

Το σχέδιο έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα με αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Την Τετάρτη, η ομάδα του Μπορέλ θα παρουσιάσει το σχέδιο στους 27 μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ.