H Ινδία κάνει την παρουσία της στον Καύκασο εξοπλίζοντας την Αρμενία

H Ινδία κάνει την παρουσία της στον Καύκασο εξοπλίζοντας την Αρμενία

Δεν εξοπλίζει μόνο η Γαλλία την Αρμενία. Υπάρχει μια άλλη δύναμη που έχει ενεργά εισέλθει στον εξοπλισμό της, που προκαλεί  αν μη τι άλλο ‘δυσανασχέτηση’ τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στη Ρωσία καθώς η Ινδία κάνει την παρουσία της στον Καύκασο.

Διεθνείς πηγές γράφουν για αυτό σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η Αρμενία διαπραγματεύεται την αγορά επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων Pralay με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων από την Ινδία και δείχνει ενδιαφέρον για τους υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos (βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων). Τώρα έγινε γνωστό ότι το Ερεβάν αγόρασε μια μεγάλη παρτίδα τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή από το Δελχί.

Σύμφωνα με το Indian Defense Updates, η εταιρεία SSS Defense στην πολιτεία Bangalore, που ειδικεύεται στην παραγωγή φορητών όπλων, όχι μόνο έχει συνάψει, αλλά έχει ήδη εκπληρώσει μια μεγάλη σύμβαση εξαγωγής για την προμήθεια της Αρμενίας με 338 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή διαμετρήματος Lapua Magnum και ένα μεγάλο αριθμό φυσιγγίων για αυτά.

Το ινδικό δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η SSS Defense παράγει εδώ και καιρό δύο τύπους τουφεκιών ελεύθερου σκοπευτή – Viper και Sabre, αλλά τα εξάγει για πρώτη φορά. Μέχρι τώρα, αυτή η εταιρεία τα προμήθευε μόνο σε μονάδες ειδικών δυνάμεων της Ινδίας.

Το Viper  είναι ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή των 7,62 χιλιοστών που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση άνω των 1.000 μέτρων.

Το Sabre  είναι ένα τουφέκι που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και παράγεται πλέον σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί πυρομαχικά 338 Lapua Magnum και είναι ικανό να χτυπήσει στόχους σε απόσταση άνω των 1.500 μέτρων.

Είναι προφανές ότι η Αρμενία αγοράζει και τους δύο τύπους αυτών των τουφεκιών ελεύθερου σκοπευτή για τις ειδικές δυνάμεις της.

Το Ερεβάν θα λάβει επίσης δύο τύπους τουφεκιών ελεύθερου σκοπευτή – Viper και Sabre

Ας υπενθυμίσουμε ότι πριν από αυτό, η Αρμενία αγόραζε από την Ινδία συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Pinaka (ανάλογα με τα αμερικανικά συστήματα HIMARS), αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς Akash, οβίδες σε κινητή πλατφόρμα, ρυμουλκούμενα οβίδες, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όπλα.

Το συνολικό κόστος των όπλων που αγόρασε ή παρήγγειλε η Αρμενία από την Ινδία είναι αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία ουσιαστικά έδιωξε τη Ρωσία από την αρμενική αγορά και έγινε ο κύριος προμηθευτής όπλων για την Αρμενία.

Εκτός από την προμήθεια όπλων, η Ινδία ασχολείται επίσης με την αποκατάσταση του στρατού της Αρμενίας, ηττηθείσας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

 Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αξιωματούχοι του Νέου Δελχί πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις με την Αρμενία για αμυντικά ζητήματα για πρώτη φορά.

Επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Γραμματέας Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας Βίσβες Νέγκι, της αρμενικής αντιπροσωπείας ο επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνούς Συνεργασίας Λεβόν  Αϊβαζιάν.

Η Ινδία και η Αρμενία εμβαθύνουν τη στρατιωτικοπολιτική εταιρική σχέση

Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήθηκαν η τρέχουσα κατάσταση συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας και Ινδίας στον αμυντικό τομέα και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής-τεχνικής, στρατιωτικής-εκπαιδευτικής και μαχητικής εκπαίδευσης προσωπικού, ανταλλαγής εμπειριών και άλλων θεμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, υπογράφηκε πρωτόκολλο για την έγκριση σχεδίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ινδίας και της Αρμενίας για την περίοδο 2024-2025, το οποίο προβλέπει επίσης τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Κύκλοι εμπειρογνωμόνων της Ινδίας εξηγούν τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Δελχί και Ερεβάν και τον εξοπλισμό της Αρμενίας με αναφορά τις τριπλές συμμαχικές σχέσεις Τουρκίας, Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν που έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο Νέο Δελχί, αυτή η συμμαχία θεωρείται απειλή για τα συμφέροντα της Ινδίας, την οποία το Νέο Δελχί προσπαθεί να εξουδετερώσει παρέχοντας στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη στην Αρμενία.

Η Ινδία αντιτίθεται στην επέκταση της στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και το Πακιστάν

Είναι σαφές ότι η εντατική στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Αρμενίας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Μόσχα. Εξάλλου, εξαλείφοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία στα όπλα, η Αρμενία αποκτά περισσότερα περιθώρια ελιγμών στην πολιτική της για προσέγγιση με τη Δύση.

Γενικά, η Ρωσία δεν θα ήθελε να δει έναν τόσο μεγάλο γεωπολιτικό παίκτη όπως η Ινδία στον Νότιο Καύκασο.

Ωστόσο, σε επίσημο επίπεδο, η Μόσχα προσπαθεί να μην αντιδράσει στους ινδο-αρμενικούς δεσμούς, αλλά είναι εξαιρετικά επιθετική για τυχόν εκδηλώσεις συνεργασίας μεταξύ του Ερεβάν και της Δύσης, ιδίως για την αγορά όπλων της Αρμενίας από τη Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η Ινδία όχι μόνο εξάγει, αλλά αγοράζει και πολλά είδη όπλων από τη… Ρωσία.

Γεγονός είναι ότι το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ινδίας βασίζεται κυρίως σε σοβιετικές και ρωσικές στρατιωτικές τεχνολογίες. Έχοντας τόσο ισχυρούς εχθρούς όπως η Κίνα και το Πακιστάν, η Ινδία χρειάζεται τη βοήθεια της Ρωσίας για να ενισχύσει την αεροπορική της δύναμη και τα συστήματα αεράμυνας.

Για παράδειγμα, οι Ινδοί παρήγγειλαν αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 Triumph από τη Ρωσία, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τα παραλάβουν. Τις προάλλες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία ανέβαλε για άλλη μια φορά την παράδοση των υπόλοιπων δύο μονάδων, μεταφέροντας τις προθεσμίες για το 2026.

Αρχικά, και τα πέντε πυραυλικά συστήματα επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι τις αρχές του 2024. Δεδομένου του περίπλοκου γεωπολιτικού τοπίου στην ινδική υποήπειρο, η Ινδία πιέζει να επιταχύνει τις προμήθειες.

Σύμφωνα με τη Bulgarian Military Portal, το αίτημα αυτό τονίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα. Αν και η Ρωσία υποσχέθηκε να εξετάσει το αίτημα, δεν ανέφερε την ακριβή ημερομηνία παράδοσης.

Ένας εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Άμυνας ανάφερε: «Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων, ζητήσαμε από τη ρωσική πλευρά να επισπεύσει τις παραδόσεις για να καλύψει τις ανάγκες της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και να προσπαθήσει να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα».

Σε απάντηση, η ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει αυτό το θέμα.

Ας θυμηθούμε ότι το 2018, η Ινδία παρήγγειλε πέντε τμήματα συγκροτημάτων S-400 από τη Ρωσία για συνολικό ποσό 5 δισεκατομμυρίων 430 εκατομμυρίων δολαρίων. Τρία από αυτά έχουν ήδη παραληφθεί και αναπτυχθεί στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της Ινδίας.

Η Ρωσία καθυστερεί την παράδοση πέντε τμημάτων συγκροτημάτων S-400 στην Ινδία

Η καθυστέρηση στην παράδοση των υπολοίπων δύο S-400 οφείλεται πιθανότατα στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο το σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων πολλών συστημάτων S-400 που καταστράφηκαν από ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη. Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει πλέον αναστείλει την εξαγωγή συγκροτημάτων, κατευθύνοντάς τα πρωτίστως στις ανάγκες του στρατού της.

Με την άφιξη των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, ο κόσμος αναμένει μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των αεροσκαφών και των συστημάτων S-400.

Από την άλλη, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, η Ινδία δεν μπορεί να πληρώσει τη Ρωσία για τα δύο SAM σε δολάρια, κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος για την καθυστέρηση.

Είναι δύσκολο να βρεθεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ της καθυστέρησης των παραδόσεων S-400 στην Ινδία και του οπλισμού της Αρμενίας από το Δελχί, αλλά σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα δεν μπορεί να δεχτεί ήρεμα τη διείσδυση μιας ασιατικής χώρας στη ζώνη των αποκλειστικών της συμφερόντων στον Νότιο Καύκασο…

Το θέμα δεν είναι μόνο η απώλεια μιας αγοράς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και το γεγονός ότι εξοπλίζοντας την Αρμενία, η Ινδία υποστηρίζει έμμεσα τη στρατηγική της Δύσης να «απομακρύνει τη Ρωσία από τον Νότιο Καύκασο».

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube