ΜΙΣΟΣ αιώνας από τότε. Πενήντα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Συνταγματαρχών και των εγκάθετων τους στην Κύπρο, της ΕΟΚΑ Β΄. Το προδοτικό πραξικόπημα για ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου άνοιξε το δρόμο για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και από τότε ένα σημαντικό τμήμα της χώρας βρίσκεται- φευ- υπό κατοχή.

ΠΛΕΟΝ είναι αποδεδειγμένο, μέσα από έγγραφα και μαρτυρίες,  ότι υπήρξε ένα σχέδιο, που περιλάμβανε συνεννοήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του πάλαι πότε ισχυρού υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσιγκερ, της αθηναϊκής χούντας και της Τουρκίας.

ΤΟ σκηνικό που είχε στηθεί, για την υπονόμευση του Μακάριου και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μέρος μιας συνωμοσίας, ενός καλοστημένου παιχνιδιού, σε βάρος της Κύπρου. Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει προ πολλού τόσο από τη χούντα όσο και από την Τουρκία. Κι αυτό αποδεικνύεται από ντοκουμέντα, η γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβητείται.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως στην Τουρκία ανέμεναν την προδοτική πράξη και προετοιμάζονταν για την εισβολή. Στην Τουρκία περίμεναν καιρό το σινιάλο για να εισβάλουν. Δεν θα έχαναν την «ευκαιρία», που τους πρόσφεραν οι ελληνόφωνοι με το πραξικόπημα κατά της νόμιμης και δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΤΙΣ 15 Ιουλίου 1974 συντελέσθηκε η μεγαλύτερη προδοσία σε βάρος της πατρίδας μας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο έχει τεκμηριωθεί και δεν είναι ζήτημα άποψης, προσέγγισης ή φιλοσοφίας. Δεν είναι προς συζήτηση.

ΤΕΤΟΙΑ ημέρα, κάθε χρόνο, 15 Ιουλίου, μόνο θλίψη και αγανάκτηση μπορούμε να αισθανόμαστε για την προδοσία και την καταστροφή. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα της προδοσία.

ΤΟ χρέος όλων μας είναι η μη αποδοχή των τετελεσμένων και η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Οι νέες γενιές, που βιώνουν τις συνέπειες της προδοσίας, οφείλουν να συστρατευθούν για να αποκαταστήσουν την ενότητα της χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτο φαντάζει μονόδρομος. Η διατήρηση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων δεν είναι λύση. Η κατοχή δεν είναι το μέλλον της χώρας.

ΤΟ μήνυμα των ημερών, των θλιβερών επετείων, είναι ένα: Ποτέ ξανά δεν θα επιτραπεί σε άφρονες να προδώσουν την πατρίδα, ποτέ ξανά φασισμός. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, να απελευθερώσουμε τη χώρα μας, την Κυπριακή Δημοκρατία.