Δύο νεκρούς -ο φερόμενος ως δράστης και ένας υποστηρικτής του Τραμπ- άφησε πίσω της η επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, στην Πενσυλβάνια, λίγο μετά τη 1:00 η ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Κυριακής.

Ο ίδιος ο Τραμπ, που τραυματίστηκε ελαφρά στο δεξί αυτί, οδηγήθηκε άρον άρον έξω έξω από την έδρα της ομιλίας από το προσωπικό ασφαλείας του και σύμφωνα με τον  Στίβεν Τσουνγκ, υπεύθυνο επικοινωνίας της προεκλογικής του εκστρατείας, είναι καλά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες έπεσαν τουλάχιστον 5 πυροβολισμοί . Τη στιγμή που ακούστηκε ο πρώτος ήχος ο Τραμπ φάνηκε να πιάνει το αυτί του μορφάζοντας από πόνο και λίγο να πέφτει στο έδαφος ενώ γρήγορα περικυκλώθηκε από την ένοπλη ασφάλεια.

Φάνηκε να μένει πεσμένος για περίπου ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, στάθηκε όρθιος και σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα, πριν οδηγηθεί εκτός σκηνής και επιβιβαστεί σε όχημα για να απομακρυνθεί από το σημείο.

Καθώς τον απομάκρυναν είχε αίμα στο αυτί του.

Απο το συγκεντρωμένο πλήθος ακούγονταν φωνές πανικού.

«Είδα πολύ αίμα» είπε στο στο Fox News ο Ντέιβ ΜακΚόρμικ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, που ήταν στη συγκέντρωση καθισμένος στην πρώτη σειρά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «πολύ τυχερός που είναι ζωντανός», ανέφερε προσθέτοντας ότι είδε κάποιους να είναι τραυματισμένοι.

«Τον είδαμε να σκαρφαλώνει στην στέγη»

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο BBC ότι είδαν έναν άνδρα να σκαρφαλώνει σε μια στέγη κοντά στην συγκέντρωση με ένα τουφέκι και στην συνέχεια άκουσαν πέντε πυροβολισμούς. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο δράστης πυροβόλησε από ταράτσα, ενώ εντόπισαν ένα «τουφέκι τύπου AR» στο σημείο του πυροβολισμού

 Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει έναν άνδρα να κείτεται νεκρός σε στέγη

Μπάιντεν: «Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για τέτοιου είδους βία. Είναι άρρωστο»

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό.  Είπε ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Τραμπ, αλλά ο πρώην πρόεδρος ήταν με τους γιατρούς του. «Προφανώς τα πάει καλά», είπε ο Μπάιντεν, σε σύντομες παρατηρήσεις από το αστυνομικό τμήμα στην παραλία Rehoboth του Ντέλαγουερ, όπου έχει εξοχική κατοικία. «Ελπίζω να μπορέσω να μιλήσω μαζί του απόψε». «Έχω άποψη, αλλά δεν έχω στοιχεία», σημείωσε   όταν ρωτήθηκε εάν επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας.

«Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για τέτοιου είδους βία. Είναι άρρωστο. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενώσουμε αυτή τη χώρα», είπε επίσης , καταδικάζοντας την επίθεση.

Αργότερα  έγινε γνωστό ότι οι δύο άντρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά.

«Απόπειρα δολοφονίας»

Το NBC επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της της αμερικανικής αστυνομίας μετέδωσε ότι σύμφωνα με αυτούς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το περιστατικό συνιστά απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου.

Για «επίθεση» κατά του Τραμπ έκανε λόγο στην διατύπωσή του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώοντας σοκαρισμένος.

naftemporiki.gr