Μάλλον αμηχανία προκαλούν οι απανωτές γκάφες του Τζο Μπάιντεν, με τις φωνές -εντός και εκτός του Δημοκρατικού κόμματος- που του ζητούν να αποσυρθεί να πληθαίνουν.

Οι Δημοκρατικοί απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσημη ανάδειξη του υποψηφίου για την προεδρία. Εάν ο κ. Μπάιντεν παραμείνει στην κούρσα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο τελικός υποψήφιος. Αν αποχωρήσει πριν από το συνέδριο του κόμματος ή μετά, τα πράγματα περιπλέκονται.

Κομβικό σημείο είναι ασφαλώς το Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου.

3 διαφορετικές εκδοχές

Αναλυτικά

Σενάριο 1: Να παραμείνει στην κούρσα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει απορρίψει πολλάκις τις εκκλήσεις τον καλούν να αποχωρήσει και υπάρχει ελάχιστος χρόνος για οποιονδήποτε διεκδικητή να συγκεντρώσει υποστήριξη. Το κόμμα σχεδιάζει να διεξαγάγει ηλεκτρονική ψηφοφορία για την επιλογή του υποψηφίου τις εβδομάδες πριν από το συνέδριο. Κανένας άλλος υποψήφιος δεν έχει επί του παρόντος δικαίωμα να λάβει το χρίσμα.

Σενάριο 2: Αποχώρηση πριν το Συνέδριο

Δωρητές, επιχειρηματίες και ορισμένα μέλη του κόμματός του έχουν παροτρύνει τον κ. Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα. Εάν το κάνει, το κόμμα μπορεί να διατηρήσει την προγραμματισμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία ή να προωθήσει το χρίσμα στο συνέδριο με φυσική παρουσία. Ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν αντικαταστάτη, αλλά οι Σύνεδροι θα ψηφίσουν σε ένα ανοιχτό συνέδριο.

Σενάριο 3: Αποχώρηση μετά το Συνέδριο

Εάν ο κ. Μπάιντεν αποσυρθεί μετά το συνέδριο του Αυγούστου ή δεν είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, το κόμμα έχει μια διαδικασία για να ορίσει έναν εναλλακτικό υποψήφιο. Τουλάχιστον μια συντηρητική ομάδα έχει επισημάνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αγωγές που θα αμφισβητούν την αντικατάσταση ενός υποψηφίου τόσο κοντά στις εκλογές.

Ναυτεμπορική